Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Wallenberg-doldis investerar i peer to peer-lendingbolag

Artikel bild

Lendify tar in 20 miljoner i riskkapital från bland andra affärsängeln Fredrik Wallenberg och grundarna bakom Resurs Bank.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Peer to peer-lending innebär att långivare och låntagare rundar banken genom att nå varandra direkt via en sajt.

Lendify erbjuder privatpersoner möjligheten att låna ut och få mellan 2 procent och 12 procents avkastning på löptider från ett halvår upp till tolv år.

Bolaget tjänar pengar på förmedlingsavgifter i stället för räntenetto.

“Vi märker att det är väldigt stort intresse så till vida att det är många som är inne och nosar på sajten. De vill testa men är samtidigt rädda för att göra bort sig. Därför är det väldigt viktigt att kommunicera väl med de första investerarna vi får in. De blir våra ambassadörer”, säger Lendifys medgrundare Peter Schierenbeck.

Nu tar bolaget in 20 miljoner i finansiering från en grupp privatpersoner, bland andra Hans Westin och Sten Schröder som båda var med och grundade Resurs bank, samt affärsängeln Fredrik Wallenberg.

Fredrik Wallenberg är en av doldisarna i den kända finanssläkten och kanske mest känd som en av personerna bakom Astrid Lindgren-muséet Junibacken.

Fredrik Wallenberg sitter också i styrelsen till riskkapitalbolaget Vidici, som drivs av John-Christian Ericsson som är en av Lendifys grundare. Breakit har sökt Fredrik Wallenberg för en kommentar men har inte nått honom.

Lendify är registrerat hos Finansinspektionen och har därmed rätt att bedriva sin verksamhet i väntan på det nya tillstånd med klassen konsumentkreditinstitut som myndigheten ska börja utfärda.

“I och med att vi blev registrerade redan innan det nya tillståndet kom till kan vi köra på fram tills vi får det. Det kan däremot inte konkurrenter som inte finns registrerade hos FI sedan tidigare", säger Lendifys medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg.

"Det innebär, anser vi, att vi har ett försprång på nio till tolv månader gentemot eventuella utländska eller svenska aktörer som inleder en satsning i här nu”.

Riskkapitalet som bolaget nu får in ska användas till att anställa mer personal som kan se till att teknikplattformen är stabil och säker även när verksamheten skalas upp.

“Vi är inte som vilken app som helst där du kan köra lite mer från höften. Allt måste fungera hela tiden hos oss och ingenting får gå fel. Vi hanterar ju folks pengar”, säger Peter Schierenbeck.

Han tycker sig ha en stor fördel när bolaget nu börjar konkurrera med bankerna.

“I grund och botten bygger Lendify på att vi har kostnadsfördelar som bankerna inte har. De har kapitaltäckningskrav, stora kontorsbyggander och höga it-kostnader. Dessutom erbjuder de nu väldigt låga räntor medan vi kan erbjuda upp till 10 procent till placerare i lån med låga och förutsägbara förväntade kreditförluster. Nollräntan spelar oss i händerna”, säger Peter Schierenbeck.

Bland föregångarna till Lendify märks framför allt amerikanska Lending Club och tyska Lendico - det sistnämnda med riskkapitalbolaget Rocket internet i ryggen.

I Sverige finns bland andra Trustbuddy, som förmedlar lån till betydligt högre räntor än Lendify, och Toborrow som har riktat in sig på att förmedla lån till företag i stället för privatpersoner.

Läs mer