Genom att logga in via deras tjänst lät Seeqest användare se var deras tjänstepension hamnade. När Breakits reporter Johanna Ekström testade den upptäckte hon snabbt att hennes hårt förvärvade pengar bland annat investerades i olja.
Bolaget fick in pengar från bland annat techprofilen Ash Pournouri, men samtidigt hotade en polisanmälan från Min Pension bolagets planer.
Brottsmisstankarna har skrivits av men nu går bolaget ändå i konkurs på egen begäran.
“Det är ett sorgligt skede”, säger Catharina Lehto, vd och grundare.
“Det känns som en skilsmässa så jag får ta lite tid på mig att samla mig”.
Det handlade bråket om
Striden mellan Seeqest och Min Pension (som finansieras till hälften av staten och till hälften av pensionsbolagen) gällde vem det är som äger rätten till pensionsdatan. Om man ville använda Seeqest loggade man in via Min Pension och godkände via sitt BankID att Seeqest fick hantera datan, som Seeqest behövde för att kunna analysera var pensionpengarna hamnar.
Det menade Min Pension var olagligt och polisanmälde Seeqest för ett drygt år sedan. I ett pressmeddelande skrev Min Pension att anmälan gjordes “för att få klarhet i rättsläget och få till stånd ett prejudikat för framtiden.
Brottsmisstankarna är alltså avskrivna, men polisanmälan innebar att flera kunder hoppade av och pengarna som hade kommit in via nyemissionen gick till advokatkostnader i stället för till utveckling.
“Jag blev livrädd”, säger Catharina Lehto.
När Seeqest nu går i graven vill Catharina Lehto fortsätta jobba för att öka transparensen i tjänstepensionerna.
“Nu får vi helt enkelt vara smartare och starkare”, säger hon.
“Pensionskapitalet måste demokratiseras och det måste bli större transparens.”
Seeqest omsatte förra året 4 miljoner och gjorde en förlust på 500.000 kronor.