I slutet av 2019 kunde vi berätta att Apotea-grundaren Pär Svärdson filade på ett sätt att rädda Östersjön.
Seglaren Pär Svärdson hade som många andra som vistas runt Östersjön funderat på hur man skulle kunna bli av med den algblomning som plågar landet vissa somrar.
Algblomning är egentligen bakterier som uppstår när det blir ett överflöd av fosfor i vattnet. Bakterierna gillar värme, så ju varmare somrar vi får desto mer algblomning kan vi räkna med. Algerna, eller bakterierna, kan dessutom vara livshotande för djur och barn om de råkar bada.
Nu satsar Apotea tillsammans med budbolaget Premo 1 miljon kronor på en blåmusselodling i Östersjön. Musslorna stoppar övergödning genom att suga åt sig näringen från övergödningen och på det viset minska risken för algblomning. Musslorna kan sedan användas som foder till djur eller till gödsel.
"Med verktyg som musselodlingar gör vi skillnad för livet i havet och kan bidra till ett renare innanhav", säger Pär Svärdson i ett pressmeddelande.
Tanken är också att man genom att välja Premo som fraktalternativ på Apotea ska kunna bidra till projektet.
"Det är ett viktigt stöd. Även om det här är ett försök så visar livscykelanalyser att musselodlingar går plus för miljön" säger Martin Reutgard, forskare och projektledare på Ecopelag som driver musselodlingen