Breakit24Live är i full gång – eventet där vi under ett dygn ritar upp kartan för det nya näringslivet. Under förmiddagen gästades vi av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som bland annat diskuterade entreprenörskap, karriär och kvinnligt ägande – vilket i sin tur ledde in på föräldrafrågor.
Föräldraförsäkringen är en viktig fråga för KD som vill göra systemet mer flexibelt. De säger nej till kvotering och driver bland annat frågan om att föräldrapenningdagar ska kunna överlåtas fritt till såväl partner som andra närstående.
Ebba Busch säger att människor själv måste få bestämma vad upplägget är. Frågan om hur föräldraledigheten ska fördelas kan dock ändå bli en brännande fråga för nyblivna föräldrar. Än i dag finns det gott om stereotypiska föreställningar om att männens karriärer går först.
Om det inte går att enas och hitta en bra fördelning har Ebba Busch ett råd till kvinnor där ute:
”Välj inte arslen till män”, säger hon och fortsätter:
”Jag vet att frågan inte är så enkel, men ställ de här frågorna innan och var benhård”.
Hon tillägger även att det finns många andra faktorer som påverkar kvinnors ekonomi, som exempelvis val av bransch, löneförhandlingar och hur politiken bedrivs.
Ebba Busch ser problem i att kvinnor ofta förväntas göra karriär enligt ett mansideal och att synen på vem som är en ledare och ägare behöver uppdateras.
Hon pekar bland annat på att rekryteringsprocesserna i börsbolagen kan uppdateras och att fler kvinnor i ledningsgrupper med operativ erfarenhet på sikt ger fler kvinnliga företagsledare.
Sågar den svenska digitaliseringsstrategin
Ebba Busch passar även på att såga den svenska digitaliseringsstrategin och säger att den ”inte är vatten värd”.
”Alla pratar om AI, men politiken pratar inte om AI. Och när vi gör det kommer vi att prata om att vi ska beskatta robotar, ungefär så kommer det att låta”.
Hon lyfter vården som ett annan område som släpar efter i digitaliseringen, där det exempelvis kan vara problematiskt att få tillgång till journaler mellan olika sjukhus och regioner.
Hon beskriver politiken som ”lost” och menar att det egentligen är en fråga om vad vi får ut av våra skattemedel. Ebba Busch påpekar att Sverige skulle kunna vara ett land i framkant när det kommer till digitalisering. Hon säger att det finns många entreprenörer med lösningar där ute, men att det blir otroligt krångligt när de ska försöka samarbeta med 290 kommuner.
Själv beskriver hon sig som en flitig användare av allsköns appar.
”Jag är ett barn av min tid. Jag handlar mycket kläder och mat online och lyssnar väldigt mycket på ljudböcker och använder mycket digitala tjänster på olika sätt”, säger Ebba Busch.