Sök ikon

Caroline Farberger om vägen mot ett jämlikt näringsliv: "Mångfald får aldrig bli en statistikövning"

Caroline Farberger. Foto: press

ICA-toppen Caroline Farberger talar ut om sin egna startup-karriär, vägen mot ett jämställt näringsliv och sina lärdomar på vägen dit.

”Det tog mig ett par månader efter min könskorrigering att förstå att jag inte alls förstått jämställdhet”, säger hon till Breakit.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

“Vänta, låt mig bara svara min fru som är i bygghandeln”, säger Caroline Farberger inför vår intervju och instruerar en stund på sms. 

Caroline Farberger har blivit ett välkänt namn för många. Som vd för ICA Försäkring blev hon känd som toppchefen som öppet berättar om sin könskorrigering och resan från man till kvinna.

Det har snart gått tre år sedan Carl blev Caroline och utöver uppdraget på ICA så syns Caroline Farberger ofta ta debatten om och arbeta för ökad  jämställdhet och mångfald inom näringslivet. 

Caroline Farberger är ingen techprofil  – men hon är faktiskt inte alls främmande för techvärlden och har själv varit med och grundat en startup. Det var för 20 år sedan som hon och hennes tre kompanjoner bestämde sig för att grunda ett bolag inom digital upphandling av företagsförsäkringar.  

”Samtliga av oss var män och två av oss hade en bakgrund som McKinsey-konsulter. Det var på den tiden den nya ekonomin var het och Jonas Birgersson stod på scenen och frälste världen i sin orangea fleecetröja”, berättar Caroline Farberger. 

De pitchade för flera investerare och fick sedan två aktörer på kroken – den ena var Northzone och den andra Telia. 

”Jag kan vittna om att det var en rå, raljant och grabbig kultur på den tiden”. 

”Mångfald får aldrig bli en statistikövning”

I dagarna publicerade Breakit en debattartikel där just Northzones Pär-Jörgen Pärson och Maxine Rior diskuterade vart kvinnorna i tech håller hus och varför så lite kapital går till kvinnor. 

Caroline Farberger läste själv artikeln och delade den på sociala medier där hon kommenterade innehållet. 

”Argumentet som ges är att det är för få kvinnor som aktivt söker kapital. Är det så, eller handlar det om vart man letar?” frågar sig Caroline Farberger. 

Caroline Farberger säger till Breakit att hon vill lyfta frågan, men betonar att hon själv inte har tillräckligt mycket insyn för att slå fast att investerarna letar på fel ställen. 

”Jag ställer frågan om var man letar, då jag hör att andra säger att man letar på fel ställen”. 

Caroline Farberger håller även med Maxine Rior om att en bättre könsbalans inte handlar om att det måste vara 50/50 i alla rum, och att mångfald i grund och botten handlar om fler perspektiv. 

”Mångfald får aldrig bli en statistikövning. Det får aldrig bli så att vi, vare sig arbetsgivare eller grundare, slår oss till ro bara för att vi kan visa en på pappret jämställd krets av personer. Affärsvärdet kommer inte från mångfald i sig, det kommer om vi lyckas använda mångfalden”. 

“Trodde jag att vi var nästintill klara med jämställdhet”

Det har gått 2,5 år sedan Caroline Farberger genomgick sin könskorrigering. Innan dess hette hon Carl och uppfattade sig som kunnig inom området jämställdhet. 

”Det tog mig ett par månader efter min könskorrigering att förstå att jag inte alls förstått jämställdhet. Som man trodde jag att vi var nästintill klara med jämställdhet, att strukturerna var jämställda, även om utfallet var ojämnt. Jag trodde uppriktigt att det berodde på rationella fria val som kvinnor gjorde”.

Caroline Farberger säger att vi har mycket kvar att göra innan vi når ett mer jämställt näringsliv med minskade sociala orättvisor. Hon lyfter vikten av att ledare själva agerar för att skapa en sund företagskultur. Hennes egna ledarskap har också förändras – trots att hon 2018 satt i SVT och deklarerade att det inte skulle ändras bara för att hon började leva som kvinna. 

”Jag har fått anledning att omvärdera min position. Jag inser skamset att jag som manlig chef hade en ganska exkluderade chefsstil där jag omedvetet premierade personer som liknade mig själv, andra män som också resonerade i siffror och strukturer. Jag trodde att jag var en bra chef då jag fick befordringar. Nu värdesätter jag olikheter på ett helt annat sätt än tidigare och ser värdet av en inkluderande kultur”. 

Caroline Farbergers råd är att bemanna ditt ledningsteam och omge dig med personer som är olika och skapa en kultur där alla känner att de kan bidra. 

På frågan om hon har något intresse av att investera i startups svarar Caroline Farberger att hon väljer att fokusera på sina nuvarande uppdrag för att undvika intressekonflikter. Utöver vd-posten sitter hon i ledningen för ICA-banken och är på väg in i ytterligare en bank.  

Och hur gick det egentligen med den där startupen som Northzone investerade i? 

”Vi hade en rolig resa och lyckades få in en tilläggsinvestering, men efter ett och ett halvt år var vi tvungna att inse att marknaden inte var mogen”. 

 

Läs mer