Sök ikon

&repeat ska få fler att panta förpackningar – fyller kassan och siktar utomlands

Bolaget som vill få få fler att panta växlar upp.


Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Våra engångsförpackningar, från exempelvis snabbmat, hör hemma i återvinningen – men hamnar inte alltid där. Det här vill företaget &repeat ändra på genom att underlätta återvinningen genom ett pant- och sorteringssystem för restauranger. De har tagit fram ett system där kunden scannar in en QR-kod på förpackningen och får pant tillbaka när de återvinner. 

Bolaget har anslutit 150 restauranger sedan starten i december förra året. 

Nu fyller &repeat på kassan med 15 miljoner kronor för fortsätta utveckla plattformen och ta konceptet utomlands.

Backas av Eequity-grundarna

Kapitalrundan leds av Alliance Venture samt affärsänglar som Eequity-grundarna Magnus Wiberg och Patrik Hedelin.

“Återvinningsbranschen präglas av att vara halv-monopoliserad, fragmenterad och med väldigt låg standardiseringsgrad. Detta gör det mycket svårt att lyckas med verklig cirkularitet och är en öppen inbjudan från branschen om att bli disrupterad Det kommer finnas enorma möjligheter för nya digitala lösningar som skapar data på verklig återvinnig, och som kan skalas globalt” säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare på &repeat i ett pressmeddelande. 

När Breakit pratade med Tor Espen Steinvik i slutet av förra året berättade han att endast en femtedel av take away-förpackningarna återvinns idag. Bolagets mål är att komma upp i liknande nivåer som aluminiumburkar inom några år, där fyra av fem burkar återvinns idag.

”Vi ska få engångsartiklar att bli flergångsartiklar, något som kommer bidra starkt till att få ner koldioxidutsläppen”, sa han då.

Affärsmodellen baserar sig på att &repeats intäkter ökar ju bättre användarna blir på att återvinna.

“Om du köper en take away och kastar bort den utan att panta så blir värdet på materialet noll. Men om du kastar den i vår station har det materialet ett värde, för det blir sålt igen till återvinnare som betalar för materialet. Vårt sätt att tjäna pengar är att bevara värdet på det producerade materialet”,förklarar Tor Espen Steinvik. 

Läs mer