Sök ikon
Breakit logo

Linda Brattlöf gör trädgårdsslangar trendigt med Garden Glory – nu gasar hon mot 100 miljoner

Linda Brattlöf, grundare Garden Glory. Foto: Press

Hon letade desperat efter en snygg trädgårdsslang. Till slut tog hon saken i egna händer och tog fram den själv.
Nu gasar hennes e-handel med färska miljoner på kontot.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

När hon och maken flyttade från lägenhet till villa 2012 var allt perfekt förutom en sak, enligt Linda Brattlöf. Det faluröda huset med vita knutar hade en anskrämlig trädgårdsslang. 

“Den var grön med ett rostigt fäste och placerad på ett sätt så att den var det första man såg”, säger Linda Brattlöf.

Det var den fula vattenslangen som la grunden till hennes bolag Garden Glory som säljer designade trädgårdsprylar.

Förra året växte bolaget med 100 procent till en omsättning på 14 miljoner kronor och gjorde en vinst på 400.000 kronor. 

I slutet av året tog bolaget in 8 miljoner i kapital från en rad tunga investerare. Handlingar från Bolagsverket visar att rundan leds av det Luxemburgbaserade riskkapitalbolaget Onelife som tidigare även investerat i sparappen Gimi.

Bland investerarna finns också Prisjakt-grundaren Jonas Bonde och Kristian Sildeby, investeringsansvarig på Wallenbergs investeringsbolag FAM. 

Var omöjligt att hitta en snygg trädgårdsslang

Tillbaka till 2012. Linda Brattlöf gav sig ut på jakt efter en vit trädgårdsslang, men insåg ganska snart att det inte fanns någon. Och att hon hade hittat en lucka på marknaden. 

“Jag började googla och det såg likadant ut i USA och Australien. Folk lägger pengar på saker som parasoller och fasader, men ingen hade tänkt design när det kommer till trädgårdsslangar. Det var bara funktion”, säger hon.

Tanken redan från start var att Garden Glory inte skulle vara ett varumärke som återfanns på kedjor som Plantagen och Bauhaus.

“När du går in på Plantagen kanske du är där för att köpa jord. Du har inte med dig ett mindset att du ska spendera 1500- 3500 kronor på ett trädgårdsslangskit. Om du däremot går in i en designbutik har du en annan plånbok med dig där och då”, säger hon.

Har tackat nej till många butiker

Målgruppen är villaägare som inte “lämnar något åt slumpen” och som har ett stort intresse för design och inredning. 

Ett första steg för Garden Glory var därför att komma in på möbelbutiken Svenssons i Lammhult. Därefter följde NK och varuhuset Selfridges i London. 

Den strategin har följt med som en röd tråd genom åren. 

“Jag fick tacka nej till jättemånga återförsäljare i början, även om det skulle innebära en snabb affär och mycket pengar. För jag insåg att om de butikerna hade tagit in oss så skulle inte high end-butikerna göra det. Så vi fick växa långsamt med siktet inställt på att bygga ett varumärke som stod för kvalitet, design och nytänk”, säger hon och fortsätter. 

“Att vi hela tiden har hållit oss till den linjen tror jag har blivit ett framgångsrecept. Vi kontaktar inga butiker idag utan vi blir kontaktade hela tiden. Det har tagit tid men vi har kommit dit vi har velat”.

Under åren har sortimentet breddats även med andra trädgårdsprodukter. År 2018 lanserade bolaget sin egna e-handelsplattform och idag går 70 procent av försäljningen via den. 

Har gasat rejält det senaste året

Fram till 2020 var det Linda Brattlöf och ytterligare en person som jobbade i bolaget. 

“Men förra året bestämde vi oss att dubbla omsättningen och gasade med digital marknadsföring eftersom vi hade märkt att det gav effekt”, säger hon.

Nu är de sex anställda.

Redan från start förstod Linda Brattlöf också att de skulle behöva hitta kunder internationellt. Odlingssäsongen i Sverige är för kort. 

Idag finns 70 procent av kunderna i USA och bolaget är i färd med att sätta upp ett lager där. I Sydney finns redan ett på plats.  

Nu är planen att snappa upp tillväxten ytterligare. 

Inom tre år ska omsättningen upp till 100 miljoner kronor. 

“Vi ska växa snabbt och samtidigt vara lönsamma under hela tillväxtresan. Kapitalet tar vi in för att ha bättre likviditet och för att kunna vara mer strategiska i våra beslut”, säger Linda Brattlöf.

Läs mer