Sök ikon

De köper Baloo learning – ska få dig att älska digitala kurser: “Pepp och ballonger”

Från vänster: Hellen Wohlin Lidgard, Henrik Tellving, David Redjemyhr och Anna Kinberg Batra. Foto: Press / TT

Techinvesteraren Hellen Wohlin Lidgard köper tillsammans med två affärspartners upp bolaget Baloo Learning.

Visionen är att bygga Europas största plattform för digitala kurser.
Med på ett hörn finns också Anna Kinberg Batra.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Hellen Wohlin Lidgard har tidigare grundat dataanalysbolaget Pointer som hon sålde till Bisnode 2007 för cirka 100 miljoner kronor. 

Numera är hon affärsängel och investeringsansvarig för 17-nätverket – en grupp framgångsrika kvinnor i näringslivet.

Nu ger hon sig in i utbildningsbranschen.

Tillsammans med Alla bolags grundare Henrik Tellving och säkerhetsbolaget Detectifys teknikchef David Rejdemyhr köper Hellen Wohlin Lidgard loss kursverktyget Baloo Learning från den kanadensiska mjukvarujätten Topicus.

Tanken är att Baloo ska kunna utvecklas bättre som självständig startup än i en stor koncern.

“Den stora bilden är att vi går allt fler korta utbildningar genom hela livet, i stället för att bara utbilda oss i tre-fyra år som unga. Därför tror vi att digitalt lärande för företag och organisationer kommer att växa väldigt starkt”, säger Hellen Wohlin Lidgard.

"Gamla och tröga" konkurrenter

Baloo säljs som ett abonnemang i molnet till alla som vill erbjuda kurser. 

Vitsen med plattformen är att den är helt anpassat för just utbildningar. Det innebär att det går att göra prov, quiz och övningar i samma tjänst som du har videomöte i.

Innehållet kan vara alltifrån certifierade kurser i brandsäkerhet, som varar några timmar, till tio minuters onboarding i ett enkelt verktyg du ska börja använda på jobbet. 

Kunderna skapar allt innehåll själva. Baloo tar bara betalt för sin mjukvara.

“Det finns förstås konkurrenter men de är oftast gamla och tröga. Vår tjänst är superenkel att komma igång med och använda. Vi använder oss också av gamification för att det ska bli roligt. När du klarar ett steg i en kurs ska det vara pepp och ballonger”, säger Hellen Wohlin Lidgard.

När du klarar ett steg i en kurs ska det vara pepp och ballonger

Tjänsten påminner delvis om det hajpade techbolaget Sana Labs, som också gör digitala utbildningar men med fokus på att individanpassa kurserna baserat på data.

Parterna har valt att inte avslöja köpeskillingen i affären. Men sannolikt handlar det inte om något jättestort belopp eftersom Baloo Learning bara har drygt 1 miljon kronor i återkommande intäkter i dagsläget.

Antalet användare ökar dock snabbt – och nu är planen att skala upp.

Utöver de tre köparna har en grupp externa privatinvesterare också stoppat in kapital i Baloo, bland andra den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra och dataanalysbolaget Yellow Elks vd Rikard Granqvist. 

Ambitionen är att ta in ytterligare 20-30 miljoner kronor i kapital under 2021.

De nya ägarna har satt ihop ett helt nytt team på tio personer som ska driva tillväxtresan.

Jagar ny vd 

Hellen Wohlin Lidgard är själv vd i dagsläget men planen är att rekrytera en ersättare under 2021.

“Verktyget är extremt skalbart, vi vet att efterfrågan finns där och våra kunder är extremt nöjda. Nästa steg blir att rulla ut bredare i Europa. På längre sikt, mer visionärt, så vill vi bli en portal dit du går för att upptäcka digitala kurser och där allt finns samlat”, säger hon.

För den specialintresserade kommer här lite bonusinformation om Baloo Learnings ägarsituation:

Bolaget var tidigare en del av Ping Pong – ett större svenskt företag inom digitala utbildningar där riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson var huvudägare fram till 2020.

2020 såldes dock Ping Pong till den holländska mjukvarujätten TTS som i sin tur ägs av börsnoterade Constellation Software i Kanada.

Så sent som i januari 2021 knoppades dock TTS av från Constellation Software och fick det nya namnet Topicus. 

Ping Pong ingår i det avknoppade Topicus – och Baloo Learning har i sin tur varit en startup inom Ping Pong fram tills nu.

Känns namnet Ping Pong igen? De har varit i rejält blåsväder de senaste åren för sin inblandning i den kritiserade skolplattformen i Stockholms stad. 

Läs mer