Det snabbväxande modebolaget Nakds grundare Jarno Vanhatapio har byggt ett bolag som idag omsätter omkring 2 miljarder kronor. Den frispråkige grundare har nu gästat VD-podden där han pratar ut om sina dagar efter Nakd, men också om den kritik bolaget nyligen fick från tidigare praktikanter.
Om Nakd går till börsen, eller om ägarna blir utköpta, vill Jarno Vanhatapio låta vara osagt. Men själv säger han sig börja bli redo för att dra sig tillbaka snart.
I intervjun berättar grundaren, som tidigare byggde upp Nelly, att han gärna vill satsa på välgörenhet den dagen då han sålt i Nakd och fått sin belöning för åren av slit.
Men kanske helst genom någon annan.
“Jag tror inte jag ska starta något igen, jag har ju bara en växel i växellådan och det är sjätte växeln direkt. Jag ska absolut inte starta något. Min tanke är faktiskt att jag ska försvinna in i buskarna, försvinna från allt som har med det här livet att göra”, säger han och fortsätter:
“Det här offentliga bolagsbyggandet tilltalar mig inte längre. ”
Men just att bygga bolag, det menar Jarno Vanhatapio samtidigt att han kan. Något självsäkert lägger han till att han kan göra den här resan många gånger till om han skulle vilja.
“Jag kan med 100 procent säkerhet säga att jag skulle kunna skapa 7-8 miljardbolag. Det är inga problem. Det finns ett grundrecept", säger han och menar att det inte handlar om att vara smart.
"Jag räddas mycket av att jag är rätt osmart egentligen, men att jag har uthållighet och håller koll på det som är viktigast för våra kunder”, säger han.
Teamet viktigast
Men vad är då de viktigaste delarna i att skapa ett miljardbygge? Enligt Jarno Vanhatapio är teamet det viktigaste av allt. Därefter är det viktigt att sätta en kultur, som lever vidare även efter grundaren.
"Det la vi väldigt, väldigt mycket tid på att prata om det. Vad tycker vi om långa möten? Vad tycker vi om politik på kontoret? Hur kan vi jobba bort komplexitet, hur kan vi göra det här enkelt?"
"Netflix hade exempelvis ingen resepolicy förrän förra året. De förlitade sig på att good people do good stuff och tar ansvar."
Men synsättet kan också ställa till problem. Nakd fick nyligen kritik för hur praktikanter hade behandlats på bolaget. Något som Jarno Vanhatapio själv menar skedde tidigt när bolaget inte hade bra rutiner på plats och ingen HR-avdelning, och som någonstans grundat sig i viljan att lita på personens egna ansvar.
“En del av den här demokratiska processen som jag tror på så mycket att unga personer utan rätt cv eller utan rätt namn ska kunna ta vilken roll som helst. Då gjorde vi massor av unga personer till chefer efter att de jobbat i bolaget i tre månader. Med facit i hand borde vi snabbare ha tillsatt en HR-avdelning och en struktur”, säger Jarno Vanhatapio och fortsätter senare.
“Det vi ångrar idag och där jag verkligen vill be om ursäkt är till de personerna som verkligen missförstod vad de kom in till.”