Den kraftiga tillväxten av fintechbolag och så kallade neobanker är spännande att följa, och mycket händer på kort tid. Men hur bygger man en flexibel och skalbar lösning för den hårt reglerade bankbranschen? Bakom kulisserna visar det sig finnas en relativt okänd SaaS-leverantör.
Läs mer om Viljas modulära lösningar för framtidens bank!
Vilja grundades 2007 av fem IT- och bankexperter som när de själva skulle starta en bank insåg att det inte fanns en tillräckligt skarp bankplattform. Lösningen blev att utveckla den själva i ett separat bolag. Plattformen blev så bra att beslut togs om att lansera den på marknaden och erbjuda lösningen även till andra banker.
Företaget har gått med vinst från start och 2016 fattades ett avgörande beslut om att gå över till en molnbaserad SaaS-tjänst. Samtidigt började bolagets nuvarande vd Fredrik Ulvenholm, och tillväxtresan tog fart på riktigt. I dag är bolaget hetare än någonsin med 16 banker och fintechs i portföljen.
Det finns inte längre samma lojalitet mot de traditionella bankerna och jag är övertygad att vissa av utmanarna kommer att bli riktigt stora.
”Vår lösning riktar sig både till startups och fintechbolag som vill kunna erbjuda sina kunder finansiella tjänster inom konsumentlån, bolån eller företagskrediter. Men den passar lika bra för större banker som vill utveckla så kallade ”speedboat initiatives”, där de kan skapa, testa och lansera nya produkter vid sidan av sitt befintliga system.”
Rider på fintech-vågen
Det händer mycket på bankmarknaden då förändrade regelverk har öppnat upp för nya aktörer och i och med covid-19 har kravet på digitalisering ökat ytterligare. Fredrik tror att ännu mer kommer hända inom kort tid, särskilt utanför Norden.
”Norden har kommit längst med att erbjuda digitala banklösningar, mycket tack vare den höga digitaliseringen i samhället i stort samt tekniska lösningar som bankID för identifiering och säkerhet. Det finns inte längre samma lojalitet mot de traditionella bankerna och jag är övertygad att vissa av utmanarna kommer att bli riktigt stora.”
Viljas molnbaserade bankplattform bygger på en modulär arkitektur för att snabbt och enkelt komma igång, och sedan smidigt kunna addera fler produkter och tjänster under resans gång. Compliance och säkerhet finns inbyggt i plattformen.
Eftersom vår lösning består av färdiga byggklossar kan du lansera en neobank utan att du behöver ha egna utvecklare.
”Vi är sextio personer som enbart jobbar med att utveckla produkten. Alla kunder har olika tillväxtresor, och vi finns hela tiden i bakgrunden för att säkerställa att allt går som planerat. En kund kanske börjar med utlåning till konsumenter i Sverige, för att senare erbjuda kontokredit i Finland. Idag är vi aktiva på fem marknader, och vi har precis sjösatt vår första kund i Norge. Nu har vi har siktet inställt på Tyskland. Det är en stor marknad med över 1 000 olika banker, och covid-19 har kraftigt accelererat behovet av digitala banktjänster.”
Företagslån är framtiden
Affärsmodellen bygger på en pay-as-you-grow lösning med månadsabonnemang där allt ingår. En grundavgift kompletteras med en rörlig del.
”Det uppskattas av våra mindre kunder då de snabbt kan komma igång till en låg kostnad. Eftersom vår lösning består av färdiga byggklossar kan du lansera en neobank utan att du behöver ha egna utvecklare.”
Viljas kunder har en balansomslutning om i dagsläget på 40–50 miljarder kronor, och Fredrik Ulvenholm tror att det finns gott om marknadspotential framöver – framförallt när det gäller företagstjänster.
”99% av alla svenska företag har färre än 50 anställda och småföretagandet är drivmotorn i svensk ekonomi. Idag lånas endast 10–15 miljarder ut till dessa företag. Detta tål att jämföras med blancolån till privatpersoner som uppgår till nästan 280 miljarder. Om man kan erbjuda enkla och smidiga lån som kommer att hjälpa bolagen att växa och nyanställa är potentialen enorm.”
Läs mer om hur ni kan bredda produktutbudet med hjälp av Vilja!