Att vara entreprenör handlar i mångt och mycket om att springa fort och släcka bränder. Risktagande är en del av vardagen, och många sätter huset i pant och lever i månader (eller år) utan lön. Där borta vid horisonten hägrar drömmen om att sälja livsverket vidare till en fördelaktig värdering – att ”göra en exit”.
Serieentreprenören Stefan Ytterborn gjorde just detta med sitt sjätte bolag POC. Det gav kapital han senare kunde använda för att dra igång elmotorcykelvarumärket Cake.
Bollplank i expansionstider? Läs mer om Nordea Startup & Growth här!
”Jag skulle aldrig starta ett bolag i syfte att tänka exit från början, men spelar man sina kort rätt är det förstås en möjlig utväg,” berättade han när han gästade BreakitLive tillsammans med Filip Grönvall från Nordea Startup & Growth.
”The golden rule”
Det kanske viktigaste tipset – som både Stefan Ytterborn och Filip Grönvall lyfter – är att inte späda ut ägandet i företaget för mycket i onödan. Där kan banken istället ta en mer aktiv roll i att låna kapital till investeringar för tillväxt.
”Alla företag behöver kapital för att driva och utveckla verksamheten. Då vill man att banken ska kunna träda in så att vi som entreprenörer slipper använda våra egna pengar till rörelsekapital. Där har bankerna blivit otroligt mycket bättre i dag än för bara fem år sen”, säger Stefan Ytterborn.
Varje extra promille vi kan säkra för bolagsägaren spelar stor roll vid en framtida exit.
Filip Grönvall håller med:
”Vi ser många entreprenörer som söker externt kapital och ger bort en alldeles för stor andel av bolaget i ett tidigt skede. På Nordea Startup & Growth kan vi erbjuda finansiering i tidigare stadier och med andra villkor än vad som var möjligt förr i tiden. Varje extra promille vi kan säkra för bolagsägaren spelar stor roll vid en framtida exit.”
Planera för flera framtider
Filip Grönvall ser många entreprenörer som satsar allt på sin affärsidé och därmed kompromissar med sin egen lön och levnadsstandard. Att tänka långsiktigt kan skapa en hel del trygghet inför framtiden, menar han – oavsett hur det hela slutar.
”Det är lätt att tänka att företaget ska bli ens pensionssäkerhet. Men du kan aldrig veta om det håller hela vägen. Vår erfarenhet är att de som tar tag i pensionen i ett tidigt stadie är väldigt tacksamma den dagen de inte arbetar längre.”
Vid en exit dyker en hel rad ekonomiska frågor upp, och då gäller det att ta hjälp av ett bollplank som man kan lita på.
Och, vad händer ekonomiskt om verksamheten blir uppköpt?
”Det är smart att planera för det scenariot redan från början", säger Filip Grönvall.
"Redan när man startar bolaget är det viktigt att få viktiga avtal såsom aktieägaravtal på plats. Vid en eventuell exit dyker en hel rad ekonomiska frågor upp, och då gäller det verkligen att ta hjälp av ett bollplank som har erfarenhet i området. Där kan mina kollegor på Private Banking hjälpa till så att man positionerar sig rätt oavsett vad man har för mål efter exit, om det är att starta ytterligare företag som i Stefans fall eller om man vill ligga i hängmattan.”
Vilken hjälp kan man få hos er?
”Vår enhet arbetar bara med snabbväxande bolag, ofta inom tech. Ju mer komplexa frågeställningar, desto mer nytta kan vi bidra med. Vi vill vara entreprenörens 'one point of entry' så vid behov av privatekonomisk rådgivning så guidar vi vidare till våra kollegor som är experter på det”, säger Filip Grönvall.
Läs mer om hur Nordea Startup & Growth jobbar med snabbväxande bolag!
Tips inför en eventuell exit
1. Prata med banken om bankskuld som alternativ till externt aktiekapital för att inte spä ut dig i onödan.
2. Tänk på nästa steg och ta hjälp. Fundera kring vad du vill göra sen, investera i nya bolag eller på andra sätt njuta av livet. Ta hjälp av en jurist för planera.