Bianca Ingrosso är inte bara en av Sveriges bäst betalda influencers. Hon driver också sminkvarumärket Caia Cosmetics som såldes till riskkapitalbolaget Verdane för runt 200 miljoner kronor under förra året.
Nu får Bianca Ingrosso kritik för ett annonssamarbete med intimhygienbolaget Deodoc. Kritiken gäller en video där Ingrosso demonstrerade olika tamponger och pratade om hur de kan påverka kvinnors underliv. Jämförelsen som presenterades anmäldes till Reklamombudsmannen som har fällt annonsen. Det skriver Ehandel.se.
Kritiken från Reklamombudsmannen riktas främst mot att Bianca Ingrosso har gjort jämförelser mellan tamponger av syntetiskt material och tampongen från Deodoc som inte kan styrkas. Hon berättar att Deodocs tamponger inte “släpper ifrån sig några fibrer”, att det är “en game changer”. I anslutning till detta säger Bianca Ingrosso att hon själv är noga med vad hon stoppar in i sitt underliv eftersom att hon “inte vill förstöra för en framtida graviditet”.
Bianca Ingrosso säger också att:
“Jag vill inte heller förstöra mitt ph-värde där nere och jag vill absolut inte förstöra min vaginala hälsa, vilket görs när fibrer lämnas och läggs i slemhinnorna i vaginan och fastnar där.”
Försvaret: Har missuppfattat innehållet
Påståendena ska enligt anmälaren sakna vetenskapliga grund.
“I reklamen påstås att rester, som faller av vanliga syntetiska tamponger inne i vaginan, kan medföra komplikationer för kroppen och att detta kan ge effekter och komplikationer vid en graviditet”, står det i anmälan till Reklamombudsmannen enligt Ehandel.se.
Enligt Deodoc och Bianca Ingrosso ska anmälaren ha missuppfattat innehållet i annonsen.
“Det är av absolut största vikt att det finns studier och bevis för allt som sägs. Bedömningen gjordes att influencern pratade generellt om underliv och inte specifikt att DeoDocs tamponger bidrar till att inte bli infertil”, skriver de bland annat och hänvisar till att deras professorer har granskat klippet.
RO anser att det vid en snabb kontakt med reklamen går att uppfatta innehållet som att tamponger av syntetiskt material kan riskera att förstöra för en framtida graviditet och att det kan riskera den vaginala hälsan. Något som inte har styrkts och därför fälls alltså annonsen för att vara vilseledande.