Sök ikon

Ksting i bråk med modelljättarna: "Sett likadant ut sen begynnelsen"

Han vill förändra modellvärlden och backas av bland annat Camilla Läckberg och Christina Saliba.

Men Mathias Bergh har stött på motstånd från agenturerna – och hotats med advokater.

"Om du ska sno modeller uppskattar jag att du låter mina vara", skriver en av dem i ett sms till honom.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Det har snart gått tre år sedan den före detta supermodellen Mathias Bergh startade den digitala modellagenturen Ksting. Målsättningen är att förändra den traditionella bokningsbranschen genom att skapa en plattform, en form av marknadsplats, som kopplar ihop varumärken med modeller och kreatörer.

Mathias Bergh har själv sagt att tanken är att modellerna ska kunna kontrollera sina egna karriärer och välja vilka jobb de vill göra. 

Utöver Mathias Bergh är även entreprenören Emilia de Poret och modellen Madelene de la Motte delägare i Ksting. Startupen har lockat till sig investerare som Invest in her, som drivs av författaren Camilla Läckberg och PR-konsulten Christina Saliba, samt Michael Ahlström. Under förra året omsatte Ksting 1,7 miljoner kronor med ett resultat på minus 1,6 miljoner kronor. 

Kstings framfart har dock inte gått obemärkt förbi bland de större modellagenturerna. 

Anklagas för att försöka stjäla modeller

Breakit har av Mathias Bergh fått ta del av mejlkonversationer och sms som visar att tongångarna stundtals varit väldigt hårda mellan startupen och de traditionella spelarna.

Agenturerna anklagar bland annat Ksting för att uppvakta och försöka att stjäla deras modeller. Vissa menar även att både modeller och kunder riskerar att begå avtalsbrott om de samarbetar med Ksting samtidigt som de är knutna till en agentur. En av agenturerna har tidigare kopplat in advokater och hotat med rättsliga åtgärder om Ksting inte ändrar sin affärsmodell. 

”Om du ska sno modeller uppskattar jag om du låter mina vara” och ”Kommer inte kunna förbli passiva om den här situationen inte förbättras” är exempel på utdrag ur mejl som skickats till Mathias Bergh. 

Ksting-grundaren tar i sin tur det hela med ro.

“Vi har aldrig som avsikt att “sno modeller” och givetvis uppmanar vi aldrig någon att begå avtalsbrott heller, däremot har vi full rätt att informera om vilka vi är, vad vi gör samt på vilket sätt vi vill göra branschen mer rättvis och transparent”. 

Sverige annorlunda än grannländerna

Han menar att affärsmodellen varken bryter mot lagar eller avtal, och pekar på att Ksting inte är en traditionell agentur utan en bokningsplattform. 

“Alla modeller har inte kontrakt hos traditionella agenturer och enligt de avtalen vi har tagit del av står det att man enbart får tillhöra en modellagentur i samma stad. Då vi inte är en modellagentur, utan en digital plattform som kan jämföras med Facebook och Instagram så löper man heller ingen risk för juridiska konsekvenser genom att tillhöra bägge”, säger Mathias Bergh.

Kstings affärsmodell baserar sig på att bolaget tar 10 procent i provision från de modeller och företag som bokar via plattformen. Något grundaren menar fungerat bra i andra nordiska länder, som Danmark, men stött på motstånd i Sverige där kulturen är annorlunda.

Mathias Bergh menar att agenturer här ofta styr och skickar de bästa och dyraste modellerna, med varierande arvoden, där varje agentur representerar ett stort antal modeller. Han understryker att Kstings målsättning är att göra branschen mer rättvis genom att bland annat erbjuda lägre avgifter, transparens och ökad frihet för modellerna.

Locket på från agenturer 

Samtidigt erkänner han att det funnits tillfällen där Ksting har gjort fel, där de exempelvis använt sig av modellbilder de saknat upphovsrätt till. Men han håller fast vid att de inte uppmanar till avtalsbrott. 

Det är svårt för oss på Breakit att svara på vem som har rätt i den här frågan eftersom vi saknar insyn i avtalen och varje situation är unik. De påstådda problemen har aldrig prövats juridiskt, även om det förekommit hot från agenturer om att de kan komma att dra Ksting inför rätta. Mathias Bergh uppger även att en del agenturer ändrat sina avtal och lagt till delar om att modellerna inte får tillhöra bokningplattformar som Kstings. 

Medan Mathias Bergh gärna ger sin syn på saken är det desto tystare från agenturerna. När vi frågar en av de större agenturerna, Mikas, som tidigare hotat med rättsliga åtgärder, om det finns en konflikt svarar de inledningsvis att de ”inte märkt av Kstings verksamhet nämnvärt”. Vid frågor om hoten om rättsliga åtgärderna svarar en företrädare; 

”Att bara skicka ett mejl betyder ingenting. Jag vill inte kommentera”. 

Har ingen "mysrelation"

En annan större agentur, Stockholmsgruppen, vars agenter bett Ksting att sluta ”sno deras modeller”, svarar inledningsvis att de inte har någon ”mysrelation” med vare sig Ksting eller någon annan aktör på marknaden. När vi frågor om de konkreta uppmaningarna mot Ksting svarar företrädare att det ”inte är en konflikt utan snarare en del av den dagliga verksamheten”. 

Andra svarar att de inte vill kommentera av rädsla för att stöta sig med branschkollegor. 

Ksting är dock inställda på att fortsätta på sin inslagna väg. Mathias Bergh säger att de bromsats något av pandemin men är positiv inför framtiden. 

”Rent spontant skulle jag säga att det börjat lugna sig lite nu, de börjar inse att vi är en spelare som kanske kommer vara med ett tag”.

Läs mer