Ett av Sveriges snabbväxande e-handelsbolag, Nakd, har hamnat i rejält blåsväder under helgen.
Upprinnelsen är ett inlägg på Instagram från influencern Rodja Pazooki. Där uppmanar hon sina närmare 25.000 följare att berätta om sina erfarenheter av Nakd – och reaktionerna blev kraftiga.
En rad personer beskrev utförligt hur de på olika sätt känt sig utnyttjade när de arbetat som praktikanter hos Nakd. De anonyma vittnesmålen talade om diskriminering, mobbning, orimliga arbetstider och obetalt övertidsarbete.
Rodja Pazooki själv uppmanar till bojkott av Nakd och skriver i ett inlägg att hon inte kommer att inleda några fler samarbeten med e-handlaren. På söndagen hakade en annan influencer, Fanny Staaf, på och berättade att hon avslutar ett pågående samarbete med Nakd efter att hon “förmiddagen blivit informerad om all kritik som riktas mot Nakd”.
Även Felicia Aveklew, en influencer med över 250.000 följare, tog snart avstånd.
På influencernas egen branschsajt, Bloggbevakning, uppmanade i helgen också redaktören Camilla Grevide till bojkott av Nakd:
“Jag hoppas att fler influencer hakar på, och antingen tar ställning mot företaget, eller ställer krav på förändring som ultimatum för vidare samarbete”, skriver hon.
Nakds vd svarar på Linkedin
Efter den tuffa kritiken kände sig Nakds grundare och vd Jarno Vanhatapio sig tvingad att gå ut och bemöta den i ett långt inlägg på sin Linkedin-sida.
I inlägget går han delvis i polemik med kritikerna och dementerar anklagelserna om att det skulle förekomma olika former av diskriminering på hans företag.
“Vi diskriminerar ingen på grund av ras, hudfärg, kön eller sexuell läggning”, skriver Jarno Vanhatapio och tillägger att bolaget har över 30 olika nationaliteter representerade bland sina 230 anställda.
Men han medger samtidigt åtminstone historiska problem med företagets sätt att behandla praktikanter.
“Givetvis finns det tillkortakommanden och lärdomar som uppenbarat sig trots att vi jobbat hårt med praktikantfrågan sedan 2018”, skriver Jarno Vanhatapio i ett svar på en direkt fråga från en av hans Linkedin-följare.
Jarno Vanhatapio skriver att Nakd nu omedelbart ska starta en internutredning för att undersöka om det “finns någon sanning i anklagelserna”. Samtidigt så pausar Nakd sitt praktikantprogram:
“Nu sätter vi tillfälligt stopp för hela internsprogrammet”, skriver Jarno Vanhatapio på Linkedin.
Granskat av Breakit
Redan 2018 uppmärksammade Breakits reporter Jonas de Lange de tuffa arbetsförhållandena på Nakd där bland annat 60-timmars veckor förväntades även av praktikanter. Jarno Vanhatapio pekar på att granskningen blev en ögonöppnare för honom:
“Efter artikeln tog vi stora steg för att förbättra vårt mottagande och utbildning av våra praktikanter. Vi gjorde det klart att vi har jobbar 40-timmarsveckor och att ingen på företaget ska känna negativ stress över att behöva jobba för mycket”, skriver han.
Samtidigt påtalar Nakd-chefen att det är en svår balans för praktikanter som vill visa framfötterna och säkra ett fast jobb hos Nakd.
“Vi ska vara en arbetsplats för både överpresterare och de som ser jobbet som en passion och de som ser jobbet som ett vanligt 8-till-5-jobb”, skriver han.
Lena Apler var en av de första som investerade i Nakd. Hör hur hon ser på stormen här: