Sök ikon

Granskning: Allvarliga olyckor på Apotea – anställda vittnar om kollektiva bestraffningar

Pär Svärdson. Foto: Press

Olyckor, kollektiva bestraffningar och en tuff arbetsmiljö.

Så beskrivs Pär Svärdsons Apotea av personer som jobbar på lagret i Morgongåva i en granskning av Dagens ETC.

“Vi har 900 anställda. Du kan säkert hitta några anställda som säger att saker är på ett visst sätt”, säger Pär Svärdson till tidningen.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Pär Svärdson har beskrivits som e-handelns Zlatan, inte minst av oss på Breakit. Har har byggt upp framgångsrika miljardbolag som Adlibris och Apotea.

Längs vägen har han också blivit känd för sin ledarskapsstil, där han inte lämnar några detaljer åt sitt öde. 

Hans engagemang ner på detaljnivå har beskrivits som en del av framgångssagan. 

I boken “Sveriges nya miljardärer” (som Breakits redaktionschef Jon Mauno Pettersson och tidigare medarbetare Erik Wisterberg skrivit) tas Pär Svärdsons ledarstil upp.

“Källor i hans närhet vittnar om att folk runt omkring Pär kan bli lite nötta, eftersom han ibland kan ha svårt med ‘persondelarna’ i jobbet som företagsledare. Han kan vara dominant, ett drag som enligt vissa tilltagit med åren och framgångarna”.

Att Apotea kan pressa priserna så lågt att konkurrenterna ofta inte hänger med beskrivs också bero på Pär Svärdsons förmåga att effektivisera. 

“Men det finns gränser för hur mycket snabbare en arbetsstyrka bestående av människor kan bli”, skriver författarna. 

Anställda till akuten

Nu kommer också rapporter från golvet på Apoteas lager i Morgongåva utanför Uppsala. 

Dagens ETC har pratat med sju anonyma källor, det rör sig om anställda och före detta anställda på olika nivåer i bolaget, som vittnar om ett hårt arbetsklimat. Vittnesmål som också styrks med foton, ljudinspelningar, myndighetsdokumentation och sms-konversationer.

De berättar bland annat om allvarliga olyckor som skett på grund av den höga arbetsbelastningen och kollektiva bestraffningar.

De senaste åren har ett par allvarliga arbetsplatsolyckor inträffat på lagret som lett till att anställda fått åka in till akuten. Något som anmälts till Arbetsmiljöverket. I mars 2020 skrev Apotea, enligt ETC, till myndigheten att de ändrat rutinerna så att personalen ska ha bättre förutsättningar att klara deadlines och slippa springa. 

"Att bränna teamet"

De anställda jobbar i team på fem, halva arbetspasset plockar de varor på lagret och andra halvan packar de. Men om någon i teamet jobbar för långsamt eller ägnar sig åt fel arbetsuppgifter så får hela teamet plocka varor hela arbetspasset nästkommande dag. 

Något som de beskriver som en kollektiv bestraffning eftersom det är mer slitsamt att plocka varor än att packa. 

“Pär kallar det att ‘bränna teamet’. Då blir alla utloggade och tvingas plocka ordrar ett helt arbetspass, vilket under pandemin har varit upp till tolv timmar i sträck”, berättar en anställd för Dagens ETC.

Ett arbetslag uppges ha blivit “bränt” efter att de hade tagit en schemalagd rast som arbetsgivaren plötsligt hade dragit in. De fick sedan plocka varor två arbetsdagar i rad.

Kollektiva bestraffningar på arbetsplatser är förbjudet enligt lag. 

Pär Svärdson tillbakavisar dock att det rör sig om en bestraffning:

“Om du inte klarar av att utföra en arbetsuppgift får du bara utföra den uppgiften tills du har lärt dig den. Det har ingenting med en disciplinär åtgärd att göra”, säger han till ETC.

Han menar också att det är hans rätt som arbetsgivare att bestämma vilka arbetsuppgifter de anställda ska ha. 

“Vi har 900 anställda. Du kan säkert hitta några anställda som säger att saker är på ett visst sätt”. 

Apotea omsatte 2,7 miljarder förra året och värderades för drygt ett år sedan till 4 miljarder kronor. 

På ägarlistan finns bland annat Sven Hagströmer och en rad H&M-arvingar. 

Läs mer