Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med SJ

Affärsresorna blir allt mer hållbara i den svenska omstarten: ”Det finns bara fördelar med tåg”

De svenska företagen börjar så smått våga sig ut på affärsresor igen. Tåget kan ta en allt viktigare roll när resorna ska vara både hållbara och corona-säkrade.

Affärsresorna störtdök under pandemin, medan det digitala arbetssättet har tagit språng som få hade kunnat föreställa sig. Samtidigt har stora delar av den svenska infrastrukturen och transportsektorn hållit igång. Samhällskritiska resor måste alltid kunna genomföras. 

Efter sommaren har även de affärskritiska resorna så smått påbörjat sin återkomst till bokningskalendrarna. 

Daniel Lerner är affärsreseansvarig på SJ. Han är försiktigt positiv till vinterns återhämtning och konstaterar att det framförallt är tre branscher som påbörjat resandet tidigare än andra. 

”Vi kan se att affärsresorna ökar inom tung industri, finans och försäkring, samt it, media och telekom. Mindre företag har inte heller dragit ner lika kraftigt på resandet som de större.”

3 av 4 upplever tåget som tryggt

Det viktigaste för att affärsresorna ska återupptas är – förutom Folkhälsomyndighetens rekommendationer – att resandet upplevs som tryggt för individen ur ett corona-perspektiv. 

”Tryggheten är väldigt viktig,” säger Daniel Lerner. ”Därför är det också glädjande att 75 procent av våra kunder säger att de upplever att det är tryggt ombord. Framförallt är det möjligheten att hålla avstånd som spelar in, vilket vi var snabba med att säkerställa genom avspärrningar i tågvagnarna”. 

Jag tror många ser en god möjlighet att ställa om till både färre och mer hållbara resealternativ

Daniel Lerner säger att företagen i början av året ”stod i kö” för att få hjälp med reseanalyser och resepolicys för att se hur de kunde öka sitt hållbara resande. Och möjligen kan krisen påskynda en grön omställning på andra sidan årsskiftet. I en sifo-undersökning svarar i alla fall 1/3 att man kommer flyga mindre framöver. 

”Jag tror många ser en god möjlighet att ställa om till både färre och mer hållbara resealternativ”, säger Daniel Lerner. ”Man får komma ihåg att Sverige är en kunskapsdriven ekonomi. Det kräver fysiska möten för att hålla igång kreativitet och nätverkande.”

Academic Work tror på tåget

Lina Tunek är CSR-ansvarig på bemanningsföretaget Academic Work. Med verksamhet i sex länder – och lokalkontor på 15 orter bara i Sverige – håller hon med om att det fysiska mötet är oerhört viktigt. 

”Vi menar att starka relationer är en av anledningarna till vår framgång som företag. Det personliga mötet kan inte överskattas.”

Koncernen har antagit en resepolicy där miljömässig hållbarhet är i fokus. Policyn ifrågasätter i första hand resans nödvändighet och ifall det kan resultera i ett digitalt möte istället. 

När väl resan är bokad ska resenären maximera utfallet av resan genom att till exempel boka flera möten under besöket. Samtidigt klimatkompenserar arbetsgivaren genom donationer till olika projekt.

Maximal arbetstid medan du rullar rätt in i stadskärnan

Vid en återhämtning av affärsresandet tror även Lina Tunek att tåget kan gå en ljus tid till mötes. Vilket går helt i linje med Academic Works hållbarhetsfilosofi.

”Går man efter vår resepolicy ska vi alltid sträva efter att välja det alternativ som släpper ut minst koldioxid. Är sträckan under 500 km får man inte flyga, så oftast landar vi i tåg eller buss.” 

Det har funnits en hel del fördomar gentemot tåget som färdmedel, säger hon. 

”Flyget har blivit affärsresenormen av olika anledningar. Men om man tittar närmare finns det egentligen bara fördelar med tåget – det är bekvämare och flexiblare, med maximal arbetstid medan du rullar rätt in i stadskärnan. Jag ser en enorm utvecklingspotential för tåget framöver.” 

Läs mer om hur SJ jobbar för en hållbar framtid här!

Läs mer