Sök ikon

Så går det för Northvolt – backar en halv miljard: “Det är helt enligt plan”

Peter Carlsson, vd Northvolt.

Tesla-svensken Peter Carlsson vill bygga världens grönaste batteri – men det kostar.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I slutet av september fyllde batteritillverkaren Northvolt på sin kassa med 600 miljoner dollar, motsvarande 5,4 miljarder kronor, i en nyemission. Pengarna kom då från en rad kända bolag och profiler. Förutom befintliga ägare som Goldman Sachs, Scania, Imas Foundation och Volkswagen pytsade även Spotify-grundaren Daniel Ek, Cristina Stenbeck och Norrsken VC in pengar.

Tidigare i år tog Northvolt också ett lån på 14 miljarder kronor från en rad storbanker. Totalt har Peter Carlssons batteritillverkare fått in över 30 miljarder kronor i olika former av finansiering.

För det är dyrt att bygga batterifabriker som ska ta över världen. Det skvallrar om inte annat Northvolts senaste årsredovisning som Breakit har fått ut från Bolagsverket om.

Backar mer än en halv miljard

Den avslöjar att koncernens nettoomsättning visserligen ökade till 93,5 miljoner kronor under 2019, men att kostnaderna drog iväg till hela 660 miljoner. På sista raden innebär det en förlust på 539 miljoner kronor.

“Det är helt enligt planen”, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Det är framförallt bygget av Northvolt 1, den stora fabriken i Skellefteå som kostar pengar. Men att bygga upp en industri nästan från scratch kostar mycket pengar framhåller Wigardt.

“Det följer den plan vi har lagt för att nå den marknadsdelen som vi vill nå.”

Det är 2030 som Northvolt vill nå en marknadsandel på ungefär 25 procent i Europa. För att nå det målet kommer det att krävas flera år av tunga investeringar och nya fabriksöppningar eftersom fabriken i Skellefteå och den planerade fabriken utanför Wolfsburg i Tyskland inte har kapacitet att nå de nivåerna.

I början av 2020 hade Northvolt över 600 anställda. Den siffran har nu vuxit till 800 och i slutet av året kan man spränga 1000-personersvallen.

“Vi anställer 10-15 personer varje vecka sett till hela koncernen” säger Jesper Wigardt.

Vid årsskiftet hade bolaget cirka 2 miljarder kronor i kassan. 

Läs mer