Sök ikon

Annonssamarbete med Bombayworks

Glöm guldägg. Så här väljer du en konsultbyrå för digitalisering

Storbolag i digital transformation behöver en byrå som erbjuder mer än kredd och coola reklampriser. ”De ska ha en byrå som förstår både affär, teknik och design, och som kan kavla upp ärmarna”, säger Martin Centerman på Bombayworks.

Många storbolag har länge kämpat med att bryta ner murarna mellan olika avdelningar – något digitaliseringen nu “hjälper” till med genom att röra ihop arbetsuppgifterna. När företagen sedan tar hjälp med sin digitalisering upptäcker de ofta att det ser likadant ut på konsultsidan.

“Om man ska generalisera så har reklambyråer traditionellt sett varit bäst på kreativitet, IT-konsulterna har ägt teknologin medan managementkonsulterna roddat affärsstrategin och ensamt rört sig i ledningsgrupperna.” säger Martin Centerman. Martin Centerman är strategichef på byrån Bombayworks, och hjälper storbolag med att utveckla och växa sin digitala affär.

Han vittnar om att digitaliseringen onekligen skakat om konsultbranschen. Digitalt har blivit affärskritiskt och kommit upp på agendan i ledningsgrupperna, som i sin tur har släppt in duktiga digitala byråer. “Detta skrämmer så klart slag på managementkonsulterna som nu köper digital- och designbyråer en masse.”

Uppköpsvågen riskerar dock bygga nya murar, mellan både kunskap och arbetssätt.

Kan inte bara “lämna en hink med fisk”

Nyckeln för konsultbyråer är att effektivt kombinera kreativitet, teknologi och affärskunnande, - och inte nödvändigtvis i den ordningen.

Att bygga en ny digital plattform eller e-handelslösning är en sak, säger Martin Centerman. Digitalisering handlar dock om att bygga infrastruktur, både internt och externt. Det glömmer man ofta bort. Istället stirrar man sig blind på punktinsatser mot konsument.

Martin Centerman beskriver det här som ett klassiskt – och dyrt – misstag: Om det inte sker någon förändring internt så hjälper det inte oavsett hur smarta lösningar de externa konsulterna har hittat på.

Ofta är det ett arbete som också handlar om beteendeförändring

Han hänvisar till talesättet att det är bättre att lära någon fiska än att bara lämna en hink med fisk. 

”Med vår affärsfilosofi kan det innebära att vi är med och bygger upp kundens eget team, förbättrar internkommunikationen och hjälper dem att sälja in den digitala satsningen till ledningsgruppen. Ofta är det ett arbete som också handlar om beteendeförändring och lobbying, att få in det digitala i storbolagens interna företagskultur.”

Plattformar och strategier som samlar damm

Det dyraste misstaget storbolag kan göra är att inte vara långsiktiga, säger Martin Centerman. Digitaliseringen har historiskt sett oftast legat på marknadsavdelningen och där byts både personal och leverantörer i ett högt tempo.

”Att beställa en ny digital plattform är enkelt, men att bygga in det nya beteendet i form av processer och struktur i organisationen är svårt. För många har det resulterat i att digitala projekt och strategier levererats för att bara stå och samla damm. Sen kommer en ny person in och beställer nytt från en annan leverantör. För oss är inte det ett hållbart sätt att jobba på.”

Initialt var det svårt att övertyga kunderna om ett tätt och långsiktigt arbetssätt. Men i dag, menar Martin Centerman, kommer liknande tongångar från kundsidan.

Han tror att många bolag har bränt sig av att jobba med en rad olika leverantörer samtidigt, utan att riktigt kommunicera internt.

Han ser att storbolagen börjar värdesätta långsiktiga samarbeten men färre leverantörer. “Då gäller det att välja rätt. Det räcker inte att byrån är duktiga på design, kodning och lobbying. Titta på de mjuka värdena. Det ska kännas som att ni är kollegor, inte uppdragsgivare och leverantör.” avslutar han.  

Befinner du dig mitt i en digital tillväxtresa – eller står du i startgroparna? 

Kolla in vad Bombayworks kan göra för dig här!

Läs mer