Corona har slagit skoningslöst mot såväl samhället som näringslivet – och nu ser vi även effekter av att pandemin slår mot jämställdheten. Det är nedslående siffror som presenteras på måndagsmorgonen i Allbrights nya rapport där stiftelsen slår fast att krisen har bromsat börsbolagens jämställdhetsutveckling.
Rapporten visar bland annat att andelen jämställda bolag (19 procent) står still, och detsamma gäller utvecklingen av kvinnor på styrelsenivå och på vd-poster bland börsbolagen. De bolag som helt saknar kvinnor i ledningsgrupper har istället blivit fler och ökat från 20 till 21 procent.
”Slutsatsen kan inte skrivas tydligare: ägarna i svenska bolag ser inte jämställdhet som en avgörande faktor för framgång”, skriver Amanda Lundeteg som är vd på Allbright.
Hon konstaterar vidare att arbetet för jämställdhet och mångfald fallit i glömska under krisen, och skriver att det knappt finns något att fira i rapporten. Det som sticker ut som positivt är att andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper ändå ökar med en procentenhet, från 24 till 25 procent.
"Leder till ett svagare näringsliv"
Amanda Lundeteg pekar på att utvecklingen i styrelserna, som står still för tredje året i rad, är det mest oroväckande i årets rapport. Historiskt sett har andelen kvinnor ökat med runt en procentenhet per år.
Kinnevik pekas ut som en förebild i rapporten. Investmentbolaget har stärkt jämställdheten på ledningsgruppsnivå med 29 procentenheter under det senaste året.
“Med utstakade mål, öronmärkta budgetar och kompromisslösa krav på externa parter visar Kinnevik upp ett vinnande koncept med resoluta resultat”.
Ingen bransch upp till spannet för jämn könsfördelning.
”Att kvinnor och minoriteter hindras i sina karriärer är inte bara en tragedi för dem som blir utsatta. Det riskerar även att resultera i att den mest kompetenta inte hamnar på rätt plats. I förlängningen leder det till sämre organisationer och företag och ett svagare näringsliv. Sverige behöver de bästa tänkbara ledarna nu och framåt”, skriver Amanda Lundeteg.