Du började frilansa i början av augusti.
Skickade iväg din första faktura två veckor senare, via ett egenanställningsföretag så att du slipper lägga dyrbar tid på admin.
Idag kom lönen. Av de 15 000 kronorna är bara hälften kvar.
Wut?
“En del av våra nya kunder blir chockade när de får den första utbetalningen, och tror att det är Cool Companys avgift som är superhög. Men skatter och sociala avgifter måste betalas oavsett om du är anställd, är egenföretagare eller egenanställd. Tyvärr har inte alla koll på det när de börjar frilansa.”
Matilda Konkell är kommunikationsansvarig på Cool Company, ett bolag som i över tio år har gjort det möjligt för frilansare att fakturera utan företag. Och om det för tio år sedan fortfarande mest var fotografer, musiker, journalister och dj:s som frilansade, ser det helt annorlunda ut idag.
Många kommer från anställningar där arbetsgivaren betalar skatt och sociala avgifter
“Vi har copywriters, målare, programmerare, yogainstruktörer och controllers som fakturerar via oss. Många kommer från anställningar där arbetsgivaren betalar skatt och sociala avgifter, då kan det komma som en överraskning att man som egenanställd själv får göra det. Cool Company tar 5,98 procent i avgift per faktura, inte en krona mer”.
Hur mycket hamnar i plånboken då? Kolla här!
Att det kostar skjortan att fakturera via ett egenanställd är en av flera myter eller missförstånd kring den kraftigt växande arbetsformen. Här är tre andra vanliga myter om att arbeta som egenanställd:
1. ”Jag är inte trygg och försäkrad som egenanställd”
Jodå, som egenanställd har du egenföretagarens frihet men samma trygghetsförmåner som om du vore anställd. Via Cool Company omfattas du av olycksfallförsäkring, grupplivsförsäring och ansvarsförsäkring, dessutom kan du avsätta pengar till tjänstepension, har rätt till friskvårdsbidrag, sjuklön och andra trygghetsförmåner
Det viktiga är att du föranmäler alla dina uppdrag så att det finns dokumenterat när du omfattas av trygghet och förmåner.
“När du föranmäler ett uppdrag blir allt mycket lättare att hantera om något händer. Det är mycket krångligare att komma i efterhand och om din kamerautrustning gått sönder under ett uppdrag. Och rent juridiskt är det alltid vanskligt att jobba oförsäkrad, det behöver du aldrig göra som egenanställd hos Cool Company”, säger Matilda Konkell.
Läs mer om trygghet och försäkringar på Cool Company här
2. ”Jag kan inte dra av för mina utlägg”
Jo, det kan du. Om du fakturerar via Cool Company kan du göra avdrag för utlägg som är direkt kopplade till det uppdrag eller den tjänst du utför. Du kan få avdrag för resor, boende, hyra av lokal och varor samt förbrukningsmaterial.
Här är några exempel på utgifter Cool Company-kunder har gjort avdrag för:
- lokalhyra
- Airbnb-boende
- frisörstol
- hyra av kamera
- målarfärg
- porslinsdinosaurie
“Tumregeln för förbrukningsvaror är helt enkelt att du måste kunna visa upp att inköpet används under uppdraget. Till exempel att du köper en porslinsdinosaurie till en homestyling”.
3. ”Cool Company är dyrast”
Att fakturera utan att lägga tid och kraft på det administrativa är skönt, men det är inte gratis. När du fakturerar via Cool Company är avgiften som sagt 5,98 procent per faktura, men det finns andra som tar mindre betalt. Beroende på vad du är ute efter kan det vara bra att noga läsa igenom vad som ingår – och vad som inte ingår.
“Cool Company är inte det billigaste egenanställningsföretaget på marknaden, men våra egenanställda får valuta för sina pengar. Vi har bland annat ett ordentligt försäkringspaket, en personlig kundservice som ingår så att man slipper försöka kommunicera med en bot och skulle man råka ut för att en kund inte betalar en faktura har vi muskler att driva ärendet. För en lägre procentavgift är det minst sagt svårt att erbjuda samma kvalitet”, säger Matilda Konkell.