Sök ikon

Brick ska se till att mobilen lever när du behöver den

"Du kan inte ens avsluta en scooter-resa om du inte har en laddad telefon."

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svenska Brick är ett av bolagen som satsar på att etablera en hyrtjänst för powerbanks på den svenska marknaden. Modellen fungerar lite som att hyra elsparkcyklar, fast istället för att åka en liten tur kan du ladda din mobiltelefon utan att behöva sitta på en restaurang eller gå hem.

Emil Esselin, grundare och vd på Brick, berättar att inspirationen främst kommer från Kina, men också London där affärsmodellen har visat sig fungera på en europeisk marknad. I Sverige har de sällskap av bland annat konkurrenten Lectogo som Breakit har uppmärksammat tidigare, men här är marknaden än så länge liten. 

Brick grundades 2019 av Emil Esselin med en tidig investering från venturestudion Redmind. Den breda lanseringen skedde i början av 2020 – strax innan coronaviruset slog ned.

“Corona gjorde att all verksamhet gick ned med 80 procent, men nu har vi återhämtat oss med råge och växer snabbare än någonsin”, säger Emil Esselin.

Finns på Åhléns och flera Ica-butiker

Sedan dess har Brick inlett samarbeten med bland annat Åhlens och olika ICA-handlare i Stockholm, liksom flera hotell och restauranger. Majoriteten av stationerna finns däremot på barer och nattklubbar.

“Vi har en affärsmodell som baseras på att människor är ute och att man delar saker med varandra, så corona minskade användningen kraftigt, men vi lyckades använda tiden till att inleda viktiga partnerskap och sedan maj har tillväxten varit explosionsartad.”

Sedan mitten av maj har tillväxten av nyregistrerade användare legat på 10 procent i veckan. Idag har Brick 5.000 registrerade användare och omkring 15.000 nedladdningar av appen.

Fokus i år ligger på att nå 1.000 laddstationer i Sverige och 50.000 användare. 

“Med tanke på att vi lanserar ett nytt koncept så är användningen det viktigaste för oss. Att folk använder tjänsten. Intäkterna dubblas månad på månad, men det viktigaste är att folk har vant sig vid den här typen av tjänster”, säger Emil Esselin.

Ska ta in 10 miljoner under hösten

Hittills har Brick tagit in lite kapital, senast i en mindre runda på 2 miljoner kronor från ett antal affärsänglar. Tanken är att resa nytt kapital under hösten och då siktar man på att ta in omkring 10 miljoner kronor. 

“Nästan alla nya lösningar idag på problem utgår från mobiltelefonen, du kan inte ens avsluta en scooter-resa om du inte har en laddad telefon. i har som utgångspunkt att det här är ett grundläggande problem och att det då blir viktigt att den här tjänsten ska kunna finnas överallt. Vi har börjat med att koncentrera oss till vissa städer, med start i Stockholm och Göteborg.”

Läs mer