Entreprenören och företagsledaren Gunilla von Platen har länge varit ett tungt namn i näringslivets Sverige.
Så pass tongivande att när hon i år berättar sin historia i det populära programmet Sommar i P1 så är det för den andra gången i ordningen. Senaste sommarpratet var 2007.
Utöver sin företagsresa med Xzakt är Gunilla von Platen även känd som affärsängel i tv-programmet Draknästet och som vice ordförande i UN Woman Sverige.
I programmet har hon valt att berätta om sin uppväxt och den hederskultur som präglade hennes familj – men också om den skeva maktbalansen i näringslivet.
“Gunilla, vad är du beredd att göra för att jag ska sätta min signatur på det här kontraktet?”
Så lyder frågan från kunden som bara skulle skriva på ett kontrakt. En fråga som följs av förklaringen att han bor på ett hotell på andra sidan gatan. Han får en drink i ansiktet, berättar Gunilla von Platen.
Skräckhistorier från näringslivet
Historien om signaturen är bara ett av flera exempel när Gunilla von Platen berättar om olika skräckhistorier från sina möten med män i näringslivet.
Anonyma ansikten i form av koncernchefen, direktören, vd:n och den återkommande näringslivstoppen Narcissus får agera exempel på den manliga maktstrukturen som gör att, med hennes egna ord:
“Mångfalds- och jämställdhetspolicyn som många storföretag stoltserar med sällan är värt pappret de är skrivna på.”
“Som kvinna i näringslivet är det helt i sin ordning att vara mellanchef. Men när kvinnan presterar och kräver en högre position eller rentav hotar männens plats är det stopp. Män anställer män i näringslivet. Män sätter mäns löner och sitter i varandras styrelser och gnuggar varandras stolar till döddagar hellre än att släppa in en kvinna.”
Andra exempel som lyfts fram i sommarpratet:
- Den första julfesten på Skandia när en högt uppsatt direktör skulle dansa tryckare “med handen pressad hårt över min svank”. Kollegorna som fnissade att “i år var det Gunillas tur”.
- Chefen på en konferens fick tag i nyckeln till hennes rum och låg naken på hennes säng när hon kom tillbaka till rummet.
- Koncernchefen som på firmafesten målade med en tuschpenna på en ung kvinnas kropp för att markera de områden som hon borde “fixa till hos en plastikkirurg”.
- "Narcissus" som i samband med sin senaste erövring skulle få poäng. Baserat på rankingsystemet som fanns högt upp i näringslivet och där kvinnor bedömdes efter en skala utefter olika attribut.
Narcissus återkommer igen som personen som tränger sig in hemma hos Gunilla von Platen. En händelse som hon också har berättat om i sin bok “Draken i Rummet”.
“Han drog ned byxorna, tog på sig själv och sa; men vad ska jag göra då Gunilla, jag är jävla kåt’”, berättar hon.
Ger inga konsekvenser
I slutet av sitt sommarprat berättar även Gunilla von Platen om PR-byråerna som henne veterligen fått i uppdrag att sopa igen spåren och sätta ihop krisplaner ifall att uppgifterna skulle bli offentliga.
Samtidigt som de “allmänt kända övertrampen” inte har gett några interna konsekvenser.
“Att jag inte berättade utåt då metoo knockade världen, betyder inte att jag har accepterat och låtit trakasserierna ske. Varje gång, med vetskapen om att det sänkte mig i affären, så har jag kastat drinken i ansiktet ändå, eller knuffat ut genom dörren, med gylfen nere”, säger Gunilla von Platen.
Gunilla von Platen är grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation och idag delägare i det globala kundservicebolaget Transcom Worldwide med 27.000 anställda.
Lyssna på Sommar-programmet här eller i P1 klockan 13.00 idag söndag.