Niklas Adalberth satt i köket i sin lägenhet i Stockholm en grådaskig morgon och tittade på kontot. Han hade precis sålt av lite Klarna-aktier och nu hade pengarna kommit in: 85 miljoner kronor.
Han hade nått det han drömt om, att bli ekonomiskt oberoende.
Men samtidigt hade han jobbat så intensivt under sju år att han förlorat sina vänner och sin flickvän. Han hade fått hälsoproblem som högt kolesterol och problem med andningen.
De första åren i Klarna hade de tre grundarna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson inte gjort annat än att jobba. 80 timmar i veckan, fem lediga dagar på två år. En frys på kontoret full med färdigmat för att slippa laga mat.
När Niklas Adalberth debuterar som sommarpratare har han rannsakat sig själv. Han berättar om alla de episoder som gett honom negativ publicitet genom åren och tar med lyssnaren bakom kulisserna.
Många Breakit-läsare har säkert hört historien om hur han satt på ett hotellrum i Las Vegas och “grät som ett barn”. Eller hur han sålde falsk-leg som ung. Eller minns när han sade att den bästa kunden är den som inte betalar sin Klarna-faktura direkt och straffas med påminnelseavgifter.
“Det är ingen hemlighet att man tjänar pengar på avgifter och räntor, men jag skulle också tycka illa om den mannen som står och säger så”, säger Niklas Adalberth, när han blickar tillbaka i programmet och ifrågasätter vad han egentligen har skapat med Klarna.
“Att en vara kan bli 50 procent dyrare om man handlar med avbetalning, förstår kunden det?”, frågar han sig.
Anhölls för sexuellt övergrepp
I Sommar i P1 talar han även ut om skandalrubrikerna 2012.
Några dagar efter Niklas Adalberths Las Vegas-resa åkte den då nyblivne miljonären till New York för att fira en Klarna-chefs födelsedag. Det slutade med att han och kollegan hamnade på ett kallt stengolv i en cell, tillsammans med ett 30-tal övriga intagna.
Sällskapet hade varit på en dagsfest på en innekrog, champagnen hade flödat. Men bara några timmar senare blev de hämtade av polisen.
“En kvinna som var med på restaurangen och senare på hotellet har anklagat oss för sexuellt övergrepp, sagt att vi hållit fast henne och tagit henne på brösten”, säger Niklas Adalberth och fortsätter:
“En tung anklagelse som man så klart ska ta på allvar, bara det att det inte var sant”.
Männen i cellen skrek eller grät, flera var höga. Niklas Adalberth hade fortfarande på sig outfiten från festen: Ljusblå tight skjorta, nya Prada-byxor och vita seglarskor.
“Någon ropar till oss ‘What the fuck are you doing here rich boys´, jag är så rädd att jag har tunnelseende, jag låtsas att jag inte hör. Jag är spädast i rummet”, säger han.
Cellen var så fullpackad med människor att det knappt fanns sittplats på golvet. I mitten av rummet stod en öppen toalett.
Niklas Adalberth berättar att hungern var enorm. Stengolvet var iskallt och hårt.
I två dygn satt Niklas Adalberth och kollegan inlåsta innan de släpptes mot borgen i väntan på att förundersökningen skulle bli klar. Ärendet lades ner.
“Med hjälp av hotellets kameraövervakning, vittnen och andra bevis gick det att säkerställa att kvinnans berättelse inte var sann”, säger han.
Niklas Adalberth beskriver händelsen som bland de värsta i hans liv.
Ensamt att vara miljardär
Under 2014 nådde Klarna en värdering på 20 miljarder kronor och Niklas Adalberth blev miljardär. Det gjorde honom däremot inte lycklig, snarare mer ensam, konstaterar han i programmet.
År 2016 grundade han sin stiftelse Norrsken, som han nu har lagt in cirka en miljard kronor i. Målet är att stötta socialt företagande och bygga en “impact unicorn”, ett bolag som hjälper en miljard människor till det bättre. Planen är att fortsätta att skänka bort “nästan alla” pengar innan han dör.
"Varför ska jag dö med massa pengar på fickan?", har han tidigare sagt.
Niklas Adalberth förklarar också att det var jobbigt att göra sommarpratet eftersom han inte är “stolt över allt han gjort”. Det har krävts mycket terapi och rannsakan.
I en intervju med UNT berättar han varför han trots allt valde att sommarprata.
"Kan man få ut budskapet om att företagande kan lösa samhällsproblem till de flera hundratusen som lyssnar så har det ett stort värde. Kan mitt sommarprat få företag att tänka lite extra på vilka bieffekter de skapar så kan det vara värt det. Det fällde avgörandet", säger han till tidningen.
Lyssna på programmet här eller i P1 klockan 13.00 idag tisdag.