“Vi vill demokratisera framgång”, sa Siduri Poli när vi möttes i hennes hemkommun Botkyrka för över fyra år sedan. Siduri Poli berättade då om sitt nya projekt Changers Hub, en plattform för att lyfta och förverkliga unga entreprenörer, och visionen om att förvandla satsningen till något stort.
I dag har Changers Hub, som bland annat erbjuder coworking, kurser, föreläsningar och coachar startups, lockat över 2.000 medlemmar. De har även knutit till sig tunga partners som Google och expanderat mitt in i smeten på Stureplan.
”Jag har alltid stått på den lilla entreprenörens sida. Det är där jag älskar att vara, speciellt i uppstartsfasen där man skapar varumärken och plattformar och bygger communityn”, säger Siduri Poli till Breakit.
Samtidigt har Siduri Poli, som brinner för att skapa ett mer inkluderande och jämställt näringsliv, hunnit landa en rad tunga utmärkelser för sitt egna entreprenörskap. Hon har bland annat korats till framtidens mäktigaste av TCO och utsetts till Årets supertalang i kategorin Samhällsbyggare av Veckans affärer.
Genom Changers Hub är hon även engagerade i en rad satsningar såsom musikverksamheten Changers Studios och plattformen Ymner som ska kartlägga finansieringsmöjligheter för startups och forskning.
Målsättningen med Changers Hub är densamma som för fyra år sedan, att demokratisera framgång. Siduri Poli understryker samtidigt att det är svårt att inte prata om förutsättningar när man pratar om framgång – och det är på det temat hon släpper sin första bok i slutet av sommaren.
”Jag insåg att jag måste skriva en bok för målgruppen minoriteter i Sverige, som sträcker sig bortom Changers Hubs väggar”, säger hon.
“Jag riktar mig till minoriteter och underdogs"
Boken som har titeln “Hur du lyckas i en vit värld” är en självbiografi och guide för att lyckas i en vit värld, baserat på Siduri Polis egna erfarenheter.
“Jag har gått från den ena identiteten till den andra i kampen för att hitta mitt sammanhang. Jag har försökt hitta hem i orten, i stan, i suedimedelklassen, men ändå känt mig hemlös. Min dröm är en värld där både företag, kunder och hela samhället gynnas av att bredda den trånga, vita normen”, skriver Siduri Poli i boken.
I boken listar hon 10 principer med konkreta råd och potentiella fallgropar för att lyckas och förverkliga drömmar. Det handlar om punkter som ”Du behöver inte assimileras”, ”Kasta tacksamhetsskulden”, ”Bygg din tribe” och ”Du behöver inte vara expert på integrationsfrågor”.
“Jag riktar mig till minoriteter och underdogs och vänder mig till dem som liksom mig inte fått den perfekta vägen staplad framför sig. Det handlar om hur man rustar upp sig själv för att orka ta sig vidare. Jag vill att man ska känna att det här är en bok som man har med sig som en bibel”.
Syftet med boken är att inspirera till framgång och skapa identifikation för minoriteter, liksom att skapa ökad förståelse för de utmaningar som finns och bidra till förändring i näringslivet.
”Det centrala i boken är den här tyngden när man inte tillhör majoritetssamhället, och hur man hittar andra alternativa vägar för att ta sig fram då man inte har lyxen att slippa diskriminering och fördomar längst vägen”, förklarar Siduri Poli.
Hon menar att många entreprenörer följer en ”traditionell väg” där de har ett socialt skyddsnät och pengar inom familjen när de bygger sina företag.
”När mina föräldrar kom till Sverige hade de ingenting och de kände ingen som hade något heller. Om de skulle driva företag och falla, då föll de verkligen”, säger Siduri Poli som beskriver boken som en guide för att hacka sig fram på ett mer otraditionellt sätt.
"Man måste ta fighten"
Siduri Poli understryker vikten av att sträva efter såväl framgång som förändring för att vidga normerna och skapa inkluderande arbetsplatser.
”Man måste ta fighten längs vägen. Som när man stått i styrelserummet som enda kvinnan och förklarat att man inte säger lilla gumman längre, eller när jag hade en sexistisk kund och sa åt dem att vi inte vill jobba med dem längre”.
Den senaste rapporten från Allbright gav en dyster bild av jämställdheten inom den svenska techsektorn. Siduri Poli tycker att den säger mycket om läget inom näringslivet och konstaterar att vi har en lång väg kvar. Hon understryker att mångfald leder till fler perspektiv och bättre idéer och konstaterar att det inte finns några förlorare när det kommer till att skapa en mer inkluderade techscen – bara vinnare.
”Det handlar inte om välgörenhet. Min övertygelse är att det kommer att bli bättre för ditt företag, och samhället kommer att må bättre, samtidigt som vi öppnar upp för människor att ta sig fram och skapa karriär och framgång”.