Sök ikon

Efter konkurserna – nu har Cykelringen tänkt om allt

Så ska nygamla vd:n se till att få cykelkedjan på fötterna igen.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Cykelringen grundades på 1980-talet av Göran Duhrin. Under åren växte konceptet och när han lämnade för tio år sedan hade bolaget 18 butiker runt om i Sverige. 

Idag är endast två av dem kvar, på Renstiernas gata och Torsgatan i Stockholm. 

Breakit kunde i vintras berätta att butiken på Hornsgatan i Stockholm samt den i Bromma begärts i konkurs. I veckan begärdes även butiken i Rotebro i konkurs. Under årens lopp har övriga butiker avvecklats. Butikerna är egna bolag, men med ett gemensamt moderbolag som ägs av Göran Duhrins fru. 

Grundaren tillbaka som vd

Sedan ett halvår tillbaka är Göran Duhrin tillbaka som vd i bolaget. I veckan lanserade bolaget en helt ny e-handelssajt och planen är att butikerna ska bli mer av verkstäder. Under året är målet att öppna fyra nya mindre servicebutiker. 

Att så många butiker i kedjan har fått lägga ner de senaste åren beror enligt Göran Duhrin på två parallella skeenden. Dels att butikshyrorna har gått “spikrakt uppåt” under flera år. Och dels att kunderna övergett butikerna för att köpa på nätet. 

“De stora butiksytorna som vi har haft fungerade bra när hyrorna var lägre och när folk fortfarande gillade att handla i butik”, säger han och fortsätter:

“Fastighetsägarna har satt orimliga hyror. Till oss sa de att andra stod på kö för att få lokalerna, men ett halvår efter att vi lämnat är de fortfarande tomma. Längs Hornsgatan ser det rätt deppigt ut med alla tomma lokaler nu”, säger han. 

Ska satsa på service av cyklar

Det Cykelringen däremot har sett är att det finns ett stort behov av att få sin cykel servad. Under coronakrisen har det ökat ännu mer. 

“Sedan februari har vi haft 20-30 serviceuppdrag per dag på Renstiernas gata, det är ett otroligt flöde”, säger han.

Dessutom vill många, enligt Göran Duhrin, få hjälp att montera cyklar som de köpt över nätet. 

“Att serva och sätta ihop cyklar och fungera som ett utlämningsställe kräver mindre lokaler eftersom man inte måste ha ett fysisk lager på samma sätt”, säger han. 

E-handelssatsningen kommer att ta tid

I början av året gick konkurrenten Cykelkraft i konkurs. Enligt Göran Duhrin har det betytt att konkurrensen har lättat. I de kvarvarande butikerna menar han att det redan vänt. 

“Jag ser väldigt positivt på det här, omsättningen är något helt annat nu än för något år sedan. E-handelssatsningen måste få ta sin tid.”

I slutet av 2020 eller början av 2021 räknar Cykelringen med att ha öppnat fyra mindre servicebutiker i centrala Stockholm.

Läs mer