Björn Lagerman har närmare 50 års erfarenhet som biodlare och är inte främmande för att ta fram nya lösningar och innovationer för branschen. Med det senaste projektet har han däremot gett sig efter ett problem som faktiskt påverkar hela samhället – de snabbt döende bisamhällena.
Pollineringen från bin är en förutsättning för att en tredjedel av all mat på jorden ska kunna tillverkas. Skulle bina försvinna skulle alltså konsekvenserna bli enorma för oss människor.
Hittar parasiter med AI
Med appen BeeScanning använder Björn Lagerman AI-teknik för att analysera bilder av bisamhällen för att sedan snabbt skicka tillbaka en analys som visar hur bina mår genom att identifiera angrepp från den fruktade varroaparasiten.
“Jag fick iden till den här tjänsten 2016 när jag upptäckte att det fanns ett samband mellan vad man kunde se på en bild tagen med en mobiltelefon och traditionella undersökningar som gick att befästa”, säger Björn Lagerman.
Appen BeeScanning är gratis att ladda ned och använda i dagsläget och bolaget har hittills fått finansiering i form av bland annat statliga stöd, men även genom en Kickstarter-kampanj. Planen framåt är att utveckla nya funktioner som användare ska kunna betala för. Sedan 2018 är BeeScanning också en del av företagsinkubatorn Inkubera i Örebro.
“Vi är fullt finansierade för alla de utvecklingsmoment som vi vill slutföra fram till slutet av 2020. En anledning till att vi erbjuder appen helt gratis är för att bygga upp användar- och bilddatabas”, säger Björn Lagerman.
Hittills har appen, som lanserades förra veckan i vad Björn Lagerman beskriver som en färdig version, samlat in över 40.000 bilder. Just nu ansluter cirka 30 nya användare varje dag och innan årets slut hoppas han ha nått minst 100.000 biodlare.
Tio miljoner biodlare i världen
“Hittills är det en väldig dominans av användare i Sverige, ungefär tre femtedelar. Sen en femtedel i USA och resten i övriga världen. Men vi ser också att det dyker upp nya användare varje dygn utan att vi har marknadsfört oss och vi tror att när de upplever nyttan så kommer det att sprida sig organiskt”, säger han och fortsätter.
“Det finns tio miljoner biodlare i världen och Sverige är pyttelitet i jämförelse, det finns bara 150.000 odlare här och i Europa kanske 4-5 miljoner. Alla har de här problemen, så kunddatabasen är enorm.”
Utöver att ge enskilda biodlare möjligheten att få diagnoser på sina bisamhällen ska appen även bidra till att samla in data om parasitens spridning. Något som man hoppas ska leda till att det i förlängningen går att hitta motståndskraftiga bin som kan användas inom odlingen istället för att motarbeta parasiten med kemikalier som är den vanligaste lösningen idag.