Sök ikon

Heta techbolag i jämställdhetsgranskning – "Lever på grabbmyten"

Amanda Lundeteg, vd för Allbright. Vois vd Fredrik Hjelm, Klarnas vd Sebastian Siemaitkowski, Boozt vd Herman Haraldsson och Spotifys vd Daniel Ek.

Stiftelsen Allbright har tagit tempen på arbetet med jämställdhet och mångfald i 14 heta techbolag.
“Pinsamt och illavarslande” säger vd:n Amanda Lundeteg om resultatet.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

Tech lever på grabbmyten. Det är rubriken på stiftelsen Allbright senaste rapport som fokuserar på 14 heta techbolag. 

“Grabbmyten från Silicon Valley tycks vara en het dröm bland unga techkillar. Tre pluggkompisar med en härlig idé som sätter sig i en källare och kodar. Vips har de byggt en enhörning, blivit kända, rika och hyllade. Men i jakten på stjärnglans glöms arbetsplatskulturen bort. Röster inifrån internationellt omsusade techbolag vittnar om en ovälkomnande tillvaro för kvinnor och icke-vita medarbetare”, skriver vd:n Amanda Lundeteg i inledningsordet. 

De bolag som stiftelsen har tittat på är Nakd, Storytel, Spotify, Paradox, Izettle, Voi, Kry, Boozt, King, Mojang, Zound Industries, Truecaller, Klarna och Tobii.

“Vi har valt bolag som är unga, växer fort, är tongivande inom tech, som uppmärksammas mycket, har en hög omsättning och som har många anställda”, säger Amanda Lundeteg.

Ser man till ledningsgrupperna så är Nakd och Storytel bäst när det kommer till jämställdhet. Båda bolagen har 40 procent kvinnor på ledande positioner. Sämst av de kontrollerade bolagen är Klarna och Toobii som har 17 procent kvinnor på ledande positioner.

Snittet när det kommer till kvinnor i ledande positioner ligger på 29 procent vilket kan jämföras med snittet för börsbolagen som ligger på 24 procent. 

Däremot lyser kvinnliga linjechefer, alltså chefer med ansvar för ett affärsområde, med sin frånvaro. På linjeposterna återfinns 12 procent kvinnor - att jämföra med 16 procent bland börsbolagen. Faktum är att endast en tredjedel av bolagen överhuvudtaget har en kvinna som linjechef.

Trots att Storytel återfinns toppen när det kommer till kvinnliga chefer har de endast en kvinna i linjeposition. 

“Linjecheferna pekar i högsta grad ut bolagets framtida riktning”, skriver Allbright i rapporten och enligt Amanda Lundeteg är det i de flesta fall från en sådan roll som ett bolags framtida vd kommer. 

Manliga grundare och vd:ar

Tittar man på grundare och vd-poster i de granskade bolagen hittar man bara en kvinnlig medgrundare av 37 – Josefin Landgård som var med och grundade Kry och en kvinnlig vd av 14 – Ebba Ljungerud som är vd på Paradox. 

“Med tanke på att det här är en så ung bransch borde det se mycket bättre ut”, säger Amanda Lundeteg som är förvånad över hur svårt det har varit att få ut information kring jämställdhet och mångfald från bolagen.

“Det har varit ovanligt svårt. Bolagen är verkligen inte transparenta – en presschef ville till och med ha ut en lista på alla medarbetare vi hade pratat med”, säger hon.

En uppseendeväckande detalj är att e-handelsbolaget Boozt helt avstått från att samarbeta med stiftelsen. 

“De hänvisade till att de inte jobbar med de här frågorna”, säger Amanda Lundeteg som fick nöja sig med den information om bolaget som är offentlig. 

När Breakit kontaktar Boozt svarar presschefen Anders Enevoldsen  att bolaget visst jobbar med dessa frågor och hänvisar till ett avsnitt i årsredovisningen som tar upp arbetet med jämställdhet och mångfald.

"Mångfalden bland våra anställda är faktiskt en av huvudanledningarna till hur vi har byggt framgång", skriver han. 

I samband med undersökningen har Allbright skickat ut enkäter till bolagens medarbetare. Fördelat på de 14 bolagen har sammanlagt 219 svar kommit in och enligt Amanda Lundeteg har enkätsvaren varit minst sagt nedslående läsning.

“Det som upprör mest är att mer än var tredje kvinna bland de som svarat har utsatts för diskriminering”, säger hon.

I enkäten kommer det också fram att mer än var femte medarbetare upplever att befordringar inte fördelas rättvist och meritokratiskt.

Intervjuer med bolagens chefer visar att de nyligen satt upp rutiner och instruktioner för att rekryteringar ska bejaka mångfald. Majoriteten förklarar sig med att de i startfasen snarare är fokuserade på tillväxt än mångfaldsfrågor. Grundarna letar därför efter kompetens i sina egna nätverk.

“Det som kommer fram är pinsamt och illavarslande”, säger Amanda Lundeteg. 

“Techbolagen är experter på att knäcka kod, men mångfaldskoden har de fortfarande kvar att knäcka. Att vita män dominerar innovationsteamen har redan fått konsekvenser. Ansiktsigenkänning som inte tar hänsyn till icke-vita ansikten, taltjänster som har svårt att tyda kvinnors röster och röstassistenter som Siri och Alexa, som svarar flörtigt på sexuella trakasserier är bara några skräckinjagande exempel från verkligheten”, skriver Allbright i rapporten.

Andel kvinnor i ledningsgruppen

Nakd (40%)

Storytel (40%)

Spotify (38%)

Paradox (33%)

Izettle (31%)

Voi (30%)

Kry (29%)

Boozt (29%)

King (25%)

Zound Industries (25%)

Truecaller (20%)

Klarna (17%)

Tobii (17%)

* Mojang har ej delgett information om ledningsgruppen.

Läs mer