Den påstådda kryptovalutan Onecoin lockade investerare med extravaganta jätteevents och en chans att bli rik. Men det hela var ett gigantiskt pyramidspel. Det fanns ingen riktig kryptovaluta.
Breakits granskning har visat att svensken Sebastian Greenwood, uppvuxen på Östermalm i Stockholm, var arkitekten bakom Onecoin tillsammans med ”kryptodrottningen”, bulgariska Ruja Ignatova.
Den norske bitcoin-entusiasten Bjørn Bjercke slog tidigt larm kring Onecoin. Han hade kontaktats av en rekryterare som erbjöd honom en saftig lön för att bygga Onecoins blockkedja, själva tekniken bakom kryptovalutor.
Detta var hösten 2016, långt efter att Onecoin hade börjat säljas. När Ruja Ignatova i stort sett samtidigt stod på scen och berättade om Onecoins nya blockkedja förstod Bjørn Bjercke att något var fel.
"Jag avskrev det som ett bedrägeri, utan att egentligen ha några konkreta bevis", säger Bjørn Bjercke till Breakit.
Sedan dess har han blivit en person som många som har trott på Onecoin hatar.
Ingår i grupp av hackare och offer
Bjørn Bjercke har tillsammans med en grupp av hackare och offer i flera år samlat bevis kring bedrägeriet. De har därefter delat med sig av materialet till polismyndigheter i olika länder. Gruppen består av omkring 50 personer, och vissa av dem är enligt Bjørn Bjercke kopplade till det välkända hackernätverket Anonymous.
En del av jobbet har gått ut på att kartlägga kretsen bakom Ruja Ignatova och Sebastian Greenwood. Dokument från amerikanska brottsutredningar som Breakit har tagit del av visar att flera nyckelpersoner inom Onecoin har haft kopplingar till organiserad brottslighet.
Bjørn Bjercke säger att de har hittat människor med kontakter ”långt upp i samhället”, vilket han menar kan vara en förklaring till att bolaget fick jobba relativt ostört i Bulgarien, där huvudkontoret fanns.
"De har ett stort nätverk av offentliga tjänstemän, politiker och nyckelpersoner inom underrättelsetjänsten", säger Bjørn Bjercke.
Inom det pyramidspel som utgjorde Onecoins säljorganisation var toleransen för kritik låg. Folk som ifrågasatte bolagets löften kallades för ”haters” eller ”bitcoiners”.
Får inte ro förrän alla sitter i fängelse.
Bjørn Bjercke, vars alias på nätet är ”Mr. Bitcoin Norway”, har själv fått känna av konsekvenserna av att kritisera Onecoin.
"Jag har fått flytta två gånger, och jag har fått hot om att folk ska komma hem till mig och ta mig".
I dag bor han på hemlig adress, men säger sig inte vara orolig över sin egen säkerhet.
"Att skicka någon bulgarisk maffia för att ta knäcken på mig i Norge? Lycka till. Du hittar mig inte. Jag har också så bra kontakt med polisen i Norge att jag kan ha 16 poliser här på en kvart. De vet att ta mig seriöst".
Varför håller du fortfarande på med detta?
"Jag ska vara helt ärlig, det har blivit som en drog. Det är svårt att lägga det ifrån sig, för det är inte slut. Det finns fortfarande personer som går runt och njuter av fri luft och massor med pengar som inte är deras".
Onecoins påstådda kryptovaluta såldes i paket som kostade mellan 1 000 och 50 000 kronor. Exakt hur mycket pengar som människor världen över investerade är oklart.
Enligt FBI:s utredning drog bolaget in över 30 miljarder kronor under en period på knappt två år. Läckta dokument som BBC tagit del av visar 40 miljarder under tre år. Vissa källor, exempelvis den tidigare toppsäljaren Igor Alberts, uppskattar det verkliga beloppet till svindlande 15 miljarder euro, mer än 150 miljarder kronor.
Ruja Ignatova försvann spårlöst i oktober 2017. Hennes bror Konstantin, som tog över som chef i hennes frånvaro, har valt att samarbeta med åklagarna efter att han greps 2019. Sebastian Greenwood har åtalats och väntar på rättegång i USA. Det är oklart hur han ställer sig till anklagelserna.
Bjørn Bjercke är långt ifrån nöjd.
"Jag får inte ro om jag inte vet att absolut alla sitter i fängelse och avtjänar ett straff för vad det har gjort. Så detta kanske pågår i många år till för mig".