I veckan lämnades ett enskilt åtal in till tingsrätten från Näthatsgranskaren, Tomas Åberg. Det handlar om sociala medier-personligheten Joakim Lamotte. Och det blir därmed den sista striden, en sista uppgörelse, efter flera slag. Båda parter har gjort pengainsamlingar på hundratusentals kronor för att vinna, men kommer det spela någon roll? Det diskuterar Mediepodden i veckan.
Det står ganska klart, redan nu, att Tomas Åberg kommer att vinna. Det behöver man inte vara juridisk expert för att förstå. Åberg har redan vunnit flera förenklade tvistemål gällande samma ärende. Då har det handlat om personer som delat vidare en Facebookstatus från Joakim Lamotte, där Åberg framställs på ett kränkande sätt. Domen har då fallit till Åbergs favör.
Nu lämnas de civilrättsliga processerna och istället driver Tomas Åberg enskilt åtal mot huvudpersonen, Joakim Lamotte. Det är dyrt. Alla inblandade får stå för egna kostnader. Åberg har samlat in nästan 200 000 kronor från allmänheten via Swish och Gofundme-plattformen. Lamotte har sannolikt samlat in ungefär lika mycket, även om han inte redovisat det öppet eller vill svara på frågor om det.
Så varför är det här intressant?
Vad är en offentlig person?
Dels för att det är ett högprofilerat fall, men allra mest för att det blir en uppgörelse med olika internetfalangers verklighet.
I den värld Joakim Lamottes tillhör är Tomas Åberg från Näthatsgranskaren (som egentligen är en förening med flera inblandade) allmänt känd, en offentlig person. Detta inte minst eftersom Åberg och hans förening lämnat in hundratals anmälningar om hot, hat och hets mot folkgrupp mot personer i internets sumpmarker.
Anmälningarna har i sin tur lett till hundratals fällande domar för privatpersoner. Lamotte, med en plattform på 250 000 Facebookföljare, valde då att göra ett reportage om Åberg. Lamotte namnger Åberg och använder en rad invektiv och osanna påståenden i sin text som sedan får tusentals reaktioner.
Åberg menar att det är förtal, inte minst eftersom Åberg inte är en offentlig person. Vilket i lagens mening är sant, en offentlig person är en politiker, högt uppsatt tjänsteman eller profilerade företagsledare. Det är inte att man, som den allmänna debatten ofta gör gällande, har ett stort instagramkonto.
Olika åsikter
Det är denna världskrock som nu kommer åskådliggöras när fallet går till domstol, vilket tidigast blir till hösten. Det är detta Lamotte, med sina insamlade pengar, kommer få försöka motbevisa.
Så vad betyder det? I Mediepodden denna vecka djupdyker vi i det här i detalj - men har olika åsikter om vad det egentligen kommer att få för effekter för internet och det offentliga samtalet.
Lyssna här: