Det är inte bara klädhandlare och snabbväxande burgarkedjor som drabbats av den pågående coronakrisen. Hela restaurangbranschen pressas just nu hårt – och nu har krisen slagit till mot snabbmatskedjan Subways verksamhet i Sverige.
Subway är ett amerikansk koncept, som säljer mackor, och baserar sig på franchise. Företagets restauranger finns etablerade över hela landet.
Det är bolaget Conic Restaurants, som driver 15 Subway-restauranger i västra och södra Sverige, som nu ansökt om rekonstruktion.
En rekonstruktion är ett alternativ för att undvika konkurs, och gör det möjligt för företaget att bland annat förhandla om sina skulder och leta nytt kapital (exakt hur det fungerar kan du läsa mer om här).
I rekonstruktionsansökan larmar ledningen om att företaget "haft problem med bristande lönsamhet" och att omsättningen sjunkit med 60 procent till följd av coronaviruset.
"Bolaget behöver tid på sig för att kunna hantera de ekonomiska problemen", skriver Conic Restaurants i dokumenten som Breakit tagit del av.
Enligt preliminära rapporter omsatte bolaget 97 miljoner kronor med en förlust på 1,5 miljoner kronor under 2019. Under det första kvartalet i år beräknas omsättningen uppgå till runt 19 miljoner kronor med en förlust på närmare 2 miljoner kronor.
Uppsägningar och permitteringar
Verksamheten sysselsätter idag runt 125 anställda och personal ska ha permitterats samt sagts upp. Exakt hur många personer som berörs framgår däremot inte.
Skulderna uppges i sin tur ligga på 14,5 miljoner kronor.
I handlingarna framgår det även att bolaget hade problem med bristande lönsamhet redan innan krisen. Under förra året och året dessförinnan har verksamheten varit beroende av koncernbidrag och aktieägartillskott från holdingbolaget.
Driver även Togogo
Det ingår flera bolag i Conic-koncernen, som bland annat uppges ansvara för utvecklingen av Subway i region syd. Det är Conic Restaurants samt systerbolaget Conic Togogo, som driver restaurangerna Togogo i Göteborg, som ansökt om rekonstruktion. Togogo omsatte 20 miljoner kronor och backade runt 1 miljon kronor under 2018.
Breakit har varit i kontakt med Gustav Engström, vd för Conic-koncernen, som avböjer att kommentera.
Breakit har även sökt rekonstruktören.
LÄS OCKSÅ: Så vet du om rekonstruktion är rätt för ditt bolag