Sök ikon
Breakit logo

Storsnackaren täppte till truten på mig – och han blev snorrik

Alexander Albedj och Stefan Lundell.

Breakits Stefan Lundell bevisar ännu en gång att han är en usel investeringsrådgivare.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Klockan var nästan elva på tisdagskvällen när jag gick in och skannade av mejlkorgen en sista gång. 

Ett meddelande fångade särskilt mitt intresse. I ämnesraden läste jag: “EG7 genomför framgångsrikt riktad nyemission av 3.779.367 aktier och tillförs härigenom cirka 119 miljoner kronor”.

Att lyckas ta in över 100 miljoner kronor i dessa coronatider var riktigt starkt och dessutom hade fina investmentbanken Carnegie agerat rådgivare. Det var ytterligare ett styrketecken.  

Men det var något annat som fick mig att fatta verkligt intresse för pressmeddelandet. Som avsändare till mailet stod inte EG7 utan “Toadman interactive” – då ringde en klocka någonstans långt bak i mitt huvudet.

Jag hade ju träffat en av killarna bakom det här bolaget långt tidigare. Då hette de just Toadman – och jag var rejält skeptisk till hela projektet.

Jag gjorde en snabb sökning i min mailbox och hittade mailet. Det var daterat till i mitten av augusti 2017. En då 27-årig man vid namn Alexander Albedj tackade för ett trevligt telefonsamtal och ville nu boka in ett fysiskt möte för att “testa några case” på mig.

Ett av casen var Toadman som idag alltså bytt namn till EG7. Jag minns Alexander Albedj som en person med storslagna planer och ett välsmort munläder. Ungefär som de flesta finanskillarna runt Stureplan. 

Han jämförde redan det unga spelbolaget med jättesuccén Paradox. I ett uppföljande mejl efter vårt möte skrev han bland annat:

“Mitt mål är att slå (investmentbolaget) Spiltans investering i Paradox, de gjorde över 200 gånger pengarna där. Min tro är att Toadman kan bli ett nytt stort miljardbolag”.

Jag gillar i och för sig människor med stora visioner och häftiga planer men det här kändes lite väl orealistiskt. Vid den senaste nyemissionen, då Alexander Albedj kommit in som ny storägare och arbetande styrelseordförande, hade Toadman värderats till ynka 4 miljoner kronor. Efter det hade bolaget visserligen tagit hem ett rätt stort konsultkontrakt – men “ett nytt stort miljardbolag”? Nej, för mig var det uppenbart att Alexander Albedjs bara var en storsnackare. 

Det var i alla fall min tydliga magkänsla efter mötet med den unge finansmannen för knappt tre år sedan. 

Sedan dess hade vi inte hörts av och nu hade hans bolag alltså precis fått in över 100 miljoner i en nyemission. 

Trots att timmen var sen var jag tvungen att kolla. Hade jag helt missbedömt Alexander Albedj och hans spelbolag?

En snabb koll gav vid handen att EG7 förra året flerdubblat omsättningen till dryga 510 miljoner kronor efter att två större förvärv räknats in. De första två månaderna i år omsatte spelkoncernen 135 miljoner kronor med ett rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) på 12 miljoner kronor. 

Helt okej siffror alltså – men det var när jag hittade kolumnen där EG7:s totala börsvärde redovisades som Alexander Albedj definitivt täppte till min stora trut.

På fredagen var marknadsvärdet på EG7 exakt 1,1 miljarder kronor. 

Trevlig helg!

Ps. Är du nyfiken på hur mycket Alexander Albedj själv dragit in på den häftiga resan i EG7? Det var jag också. Igår ringde jag honom för att reda ut detta mer i detalj. Svaret hittar du i vår heta skvallerspalt Off the record. Här avslöjar vi denna vecka också hur många miljoner gänget bakom ett av Sveriges hetaste techbolag i tysthet cashat in och miljardbolaget som noteras i Stockholm inom kort. Med mera. Med mera. Jag lovar – bara den här artikeln är värd de ynka kronorna vi tar för att komma åt vårt premium-material.

Läs mer