Sök ikon

Backas av Cristina Stenbeck – nu ansöker Caliroots om rekonstruktion

Andreas Koschnike, medgrundare och vd för Caliroots. Foto: Press.

Investerarna vill inte skjuta till nya pengar – nu jagar de nya ägare.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

E-handelsbolaget Caliroots, som bland annat säljer sneakers och streetwear, ansöker om rekonstruktion. Det framgår av handlingar som inkommit till Stockholms tingsrätt. 

Bolaget grundades 2003 av Andreas Koschnikes och säljer idag såväl på nätet som i fysiska butiker. Bolaget bakom Caliroots, Californian roots AB, omsatte 387 miljoner kronor och backade 40 miljoner kronor under 2018.

LÄS MER: Så vet du om rekonstruktion är rätt för ditt bolag – och så går det till i praktiken

Har tunga investerare bakom sig

Caliroots backas av tunga namn och har bland annat tagit in kapital från Cristina Stenbeck.  Bolaget har gjort två nyemissioner, en på 28 miljoner kronor och ytterligare en runda i höstas på 18 miljoner kronor.

I handlingarna skriver Caliroots att de i likhet med många andra drabbas hårt av corona. Det har skapat problem att få hem leveranser från utländska aktörer och försäljningen, främst på den internationella marknaden, har minskat. Under det första kvartalet i år beräknas omsättningen uppgå till 62 miljoner kronor med en förlust på 21 miljoner kronor.

Caliroots uppges befinna sig i akut likviditetsbrist och saknar möjligheter att betala sina skulder.  Skulderna till en rad leverantörer uppgår till runt 50 miljoner kronor och här finns även checkräkningskrediter på 43 miljoner kronor och skulder till koncernföretag på 45 miljoner kronor. 

LÄS MER: Här är alla ägare i Caliroots – tunga profiler på listan

Ägarna vill inte stoppa in mer pengar

Cristina Stenbeck verkar inte heller vara så intresserad av att stoppa in mer kapital i den blödande verksamheten.

”Nuvarande ägare, som tillskjutit omfattande kapital till bolaget under expansionsfasen, har meddelat att ytterligare tillskott för närvarande inte kan tillskjutas. Mot den bakgrunden tvingas bolaget ansöka om företagsrekonstruktion”.

Samtidigt framgår det att de nuvarande ägarna letar efter en nya ägare. Samtal ska ha förts med flera aktörer och diskussioner har ”intensifierats” med en större aktör inom e-handelsbranschen.

”Nämnda aktör är villig att skjuta till nödvändigt kapital till bolaget men kräver att nödvändiga tillkommande kostnadsbesparingar sker innan verksamheten tas över”, skriver Caliroots.

Kostnadsbesparingarna som lämpligast sker inom ramen för en rekonstruktion, enligt bolaget. 

Klarar sig i tre månader – om allt faller på plats

Caliroots bedömer att de, under förutsättningar att rekonstruktionen och andra delar faller på plats, har möjlighet att klara kassaflödet i ytterligare tre månader.

När Caliroots blickar bakåt nämns bland annat en felsatsning 2017/2018, kopplat till inköp av varulager som kommit att belasta resultatet framåt. Under vintern mot 2020 har omsättningen minskat vilket uppges bero på dålig vinter samt sena vårleveranser. Bolaget har därefter dragit i handbromsen för planerade IT-projekt, halverat marknadskostnaderna och reducerat bemanning. Planen var att åtgärderna skulle ge effekt i år och under nästa år.

Vi har tidigare berättat historien bakom Caliroots och grundaren Andreas Koschnike.

Breakit har sökt Andreas Koschnike för en kommentar.

Nyfiken på vilka som äger Caliroots – vi har listan

Läs mer