Krisen runt systerbolagen Goyada och Cashcom har utvecklat sig till en lång följetong. Bolagen, som säljer presentkort, ansökte först om rekonstruktion men det slutade istället i konkurser.
De två verksamheterna ägs av bolaget Oper 8 , som också har gått i konkurs. Oper 8 ägs i sin tur av moderbolaget/holdingbolaget P&P Venture Holding AB.
Bakom hela koncernen står huvudmännen Patrik Björklund och Patrik Pernber.
Det är konkursförvaltaren Hans Renman som fått i uppdrag att hantera konkurserna i de tre bolagen. Nu har han upptäckt oklarheter i sin utredning, i form av stora belopp som överförts mellan bolagen, och kräver att P&P Venture betalar tillbaka pengarna till dotterbolagen.
Det rör sig om totalt 178 miljoner kronor som ska ha överförts till moderbolaget.
Den så kallade betalningsanmaningen, där företaget begärs i konkurs om de inte betalar, utfärdades i slutet av mars. Nu har handlingarna inkommit till tingsrätten.
”Bakgrunden till konkursansökan är att jag skickat betalningskrav men inte fått någon betalning eller någon reaktion överhuvudtaget”, säger Hans Renman.
"Frågan är vad som hänt med pengarna"
Vid Goyadas konkurs rapporterade vi att skulderna uppgick till en kvarts miljard kronor. Hans Renman konstaterar att bolagen varit djupt integrerade med varandra samt att pengar flyttats mellan dem.
”Så jag tror inte att det finns några pengar där, det här har varit ett holdingbolag som ägt de bolag som gått i konkurs. Frågan är isåfall vad som hänt med pengar som först över till det här bolaget, det behöver utredas”, säger Hans Renman.
Han kan inte uppge hur eller när pengarna har flyttats mellan bolagen. Den i särklass största fordringen, 156 miljoner kronor, ligger hos Oper8.
”Koncernen har haft ekonomiska problem under en ganska lång tid. Då måste man vara försiktig med vad man vidtar för dispositioner. Det är inte alls säkert att det här är klandervärt på något sätt, men det behöver utredas”.
Har du en dialog med ägarna?
"Nej, jag har inte fått någon respons ännu".
"Första steget konkurs"
Moderbolaget kan begäras i konkurs om betalningen inte inkommer. Företrädarna ges då möjlighet att kommentera ansökan varefter tingsrätten kommer att prova frågan.
”Första frågan är om och de kan betala, och de har hittills inte betalat. Kan de inte betala så är första steget att försätta bolaget i konkurs och sedan utreda vad som hänt”, säger Hans Renman.
Skulderna i Goyada uppgick till en kvarts miljard kronor vid konkursen. Här kan du läsa vilka som lånat ut pengar och hur mycket. Dessutom har 10.000-tals svenskar köpt presentkort via Goyada till exempel Spotify, H&M och Zalando.