Hamburgerkedjor som Bastard Burgers har tidigare flaggat för att corona slår stenhårt mot verksamheterna.
"Läget för branschen är nattsvart, det är inget snack om det", sa Bastards Burgers vd Simon Wanler.
Nu ansöker den hajpade Stockholmsbaserade hamburgerrestaurangen Flippin Burgers om rekonstruktion (för mer om rekonstruktion – läs denna matiga guide till hur en sån går till). Moderbolaget Jaydub, som även driver ölhallen Lådan och bakluckan Dog-food, lämnade in en ansökan till tingsrätten under måndagen.
Jaydub omsatte närmare 50 miljoner kronor under förra året, och vände till en vinst på 600.000 kronor.
Sedan kom som bekant corona och nu flaggar bolaget för betalningssvårigheter och hotande obestånd.
”Den nuvarande situationen i samhället har påverkat bolagets verksamheter kraftigt negativt”, skriver företrädare i handlingarna.
Jon Widegren, grundare och vd på Jaydub, säger att de förlorat 65 procent av intäkterna sedan corona kom.
”Men det här handlar också om inställningen man har till sitt eget företag. Det gick bra i januari och februari, då tänker vi inte lägga oss ned och ge upp i mars”, säger Jon Widegren.
"Rekonstruktion ett effektivt verktyg"
Bolaget planerar flera åtgärder, vilket bland annat innefattar utökade satsningar på take-away. Flippin Burgers och de övriga verksamheterna med Lådan och Dogfood samlade 70 personer på lönelistan innan krisen. Nu har de sagt upp alla provanställda, tjänstemän och hälften av de anställda i restaurangerna.
”Rekonstruktionen är ett effektivt verktyg för att ge oss ett konkursskydd och arbetsro att försöka ta oss ur krisen. Vi har en del grejer vi tänker jobba med på intäktssidan”, säger Jon Widegren.
Bolaget har skulder till ett större antal aktörer. På listan återfinns bland annat Almi samt en rad grossister och leverantörer. Det rör sig enbart om löpande fordringar, enligt grundaren, men summorna är oklara.
Jon Widegren understryker att Jaydub, i likhet med många andra bolag, drev en väl fungerande verksamhet innan krisen kom. Verksamheter som nu tvingas in i rekonstruktion.
Kritisk till regeringen – och bankerna
Han är kritisk till regeringens agerande och de begränsningar som finns kring stödpaketen. Jaydubs situation exkluderar bolaget från vissa delar av stödet, som korttidspermitteringar.
Jon Widegren förklarar att det egna kapitalet är svagt efter investeringar och förluster de kommit tillrätta med. Bolaget har haft tillväxt och visat vinst, men förlusterna i mars tvingar bolaget att upprätta kontrollbalansräkning.
"Tyvärr diskvalificerar det oss från det första stödpaketet med permitteringar och skattekrediter eftersom företag som är i KBR vid ansökningsdatumet den 7 april inte får söka", säger Jon Widegren och fortsätter;
"Regeringens tanke är i grunden rätt att inte rädda företag som hade problem innan krisen men de har underskattat hur fort det går för ett bolag att hamna i ett utsatt läge när försäljningen viker så kraftigt. Mer rimligt hade varit att sätta datumet till 1 mars så att företag som oss hade kunnat ta del av stödet", säger han.
Han ger inte heller mycket för bankernas agerande.
”Det har varit en pedagogisk utmaning att visa bankerna att man kommer att klara det. Vi uppfann inte corona och kan inte svara på hur länge det varar. Bankerna tar ingen risk, trots alla statliga pengar”.
Rekonstruktören: "Positivt"
Niklas Körling, rekonstruktör i ärendet, säger att han ser goda möjligheter för att genomföra en lyckad rekonstruktion.
”Jag och bolaget ser positivt på det. De har jobbat på och vidtagit åtgärder redan tidigare så nu är det så att säga full fart framåt”, säger Niklas Körling.
Han tillägger att förutsättningarna naturligtvis också påverkas utifrån hur längre krisen varav. Längre fram kan det därför bli aktuellt att se över möjligheterna att genomföra ett offentligt ackordsförfarande.
”I första steget är förhoppningen att vi inte ser en långvarig kris framför oss. Det gäller att anpassa sig och använda de verktyg som finns i en företagsrekonstruktion”, säger Niklas Körling.