Jag har vaknat upp flera dagar i rad och trott att allt är en dålig dröm för snabbt inse att det inte är så. Har världen upplevt något liknande sen andra världskriget?
Nu avgörs det om vi är gjorda av de ingredienser som fick våra mor- och farföräldrar att tillsammans bekämpa och övervinna det som kändes omöjligt – eller om vi inte är det.
Historien lär oss att det som behövs är hopp och ett närvarande ledarskap som vågar när ingen annan gör det.
Bakom oss har vi en lång period där det mesta gått bra, trenden har varit tillväxt och överflöd. Miljarder har pumpats in i startups.
Plötsligt kommer en oväntad kris, som ingen kan ta på, och förändrar allt. Det här är inte en finanskris där vi genom ettor och nollor kan få svar och inte heller ett krig där vi kan sitta ner och komma fram till en lösning.
Det är istället ett krig med en osynlig fiende som får allt att stagnera. Tusentals dör, vården bli överbelastad, börsen störtsjunker, människor varslas och vi hålls isolerade i våra hem.
Det kommer att skrivas åtskilliga böcker om denna period men det står redan klart att det finns ett före och ett efter corona.
Digitaliseringen kommer att accelerera och vår syn på globalisering kommer att förändras. Exakt hur får framtiden utvisa.
Det är ändå tacksamt att detta sker nu och inte på 90-talet. Dagens teknik möjliggör jobb, möten och att barn kan studera hemma.
Efter allt detta kommer vi se ett paradigmskifte. Beteenden som var självklara kommer kännas väldigt märkliga post-corona.
Vad har jag då reflekterat över?
Den typ av kris vi ser nu finns det ingen historik eller erfarenheter av. Det finns ingen handbok över exakt vad det är som krävs, oavsett vad alla hitte-på experter på sociala medier tror.
Vi måste lita på bedömningarna från Folkhälsomyndigheten där över 500 personer jobbar dag in och ut för att sätta vår hälsa först, och vi måste tro att politikerna gör allt de kan för att hålla ekonomin rullande.
Men det står onekligen klart att det behövs fler åtgärder i synnerhet för alla småföretagare som håller ihop vårt land.
Det är enormt viktigt att vi förstår hur sammanflätade vi alla är och hur småföretagare är navet i samhället.
Får restaurangen eller frisören lägga ner så sägs folk upp och hyresvärden lämnas utan hyra. I nästa led börjar banken att ropa efter sina lån som ska återbetalas och plötsligt är allting i gungning. Uppmaningarna på sociala medier om att stödja sina lokala företagare är fantastiska och vi bör alla göra det vi kan för att hålla igång landet.
Om du inte har kapital att konsumera så var aktiv på sociala medier och dela olika initiativ för att skapa medvetande.
Några avslutande ord för dig som entreprenör och ledare:
Tragik och död föder inte bara mörker och rädsla utan även liv, kreativitet och nya initiativ. Ledarskap definieras av kriser och min fulla övertygelse är att de värsta tiderna föder de största ledarna. Min bortgångna morfar sa ofta till mig angående ledarskapet att ju högre berg desto mer snö.
När jag var liten förstod jag inte det alls, men ju äldre och desto mer erfaren jag blivit som ledare förstår jag det allt mer.
Ledarskapet är inte att klättra till toppen för en grym utsikt, pengar och makt, utan snarare ofta ensamt och kallt. Högre upp betyder snarare mer snö än en fantastisk utsikt.
Och just nu behövs det ett sant ledarskap som pallar kylan mer än någonsin.
I medgång ska en sann ledare kliva lite tillbaka för att i motgång sen kliva fram, och det gäller hela vidden av ledarskapet.
Medarbetare har ett större behov av att bli sedda, lyssnade på och omhändertagna i tider av kris.
Enskilda samtal och videomöten behövs mer än någonsin för att plocka upp känslorna. Bra kommunikation i organisationen är vitalt, att vara tydlig men även sårbar.
Jag som ledare känner också rädsla och oro, men det går att använda som bränsle till handlingskraft. Empati och medlidande är nyckeln i en tid där många känner oro.
Man bör planera för det värsta men hoppas på det bästa.
En modern ledare vet också att en person inte sitter på alla svar. Prata tillsammans i ledningen eller gruppen om det som behövs och delegera ansvar.
Mitt i allt är det därför viktigt att lägga undan all rapportering och ge sig själv tid i stillhet för att hitta frid och låta tankarna landa. Jag tar mig tid nu för långa promenader utan mobil eller annat som stör.
Varje gång kommer jag tillbaka lite starkare. Kom ihåg att göra detsamma – ta även hand om dig själv mitt i eländet. Det är viktigare än någonsin att ta hand om sig själv och liknelsen om syrgasmaskenerna på flygplanet passar som bäst just nu – hjälp dig själv innan du hjälper andra!
Prioritera din psykiska och fysiska hälsa för att stå pall. Hitta tid för stillhet, träna, äta sunt, undvik eller skär ner på alkohol och sov minst 7–8 timmar och va disciplinerad i det. Genom att göra dessa saker får du ro i sinnet och endast då kan du se klart och fokusera på det viktiga.
Sen måste alla ledare oavsett situation ställa följande frågor till sig själv:
1. Vad kan jag påverka och inte påverka?
Det du inte kan påverka, som begränsningar av regering och myndigheter, är inget du ska lägga tid på. Lägg energin på det du kan påverka.
2. Hur kan jag bidra?
Fundera över var du kan vara till störst nytta för din organisation och göra skillnad. Och hur du kan hjälpa någon annan som kanske har det svårare än dig. Få saker stärker oss som människor som när vi tar oss tid att hjälpa någon annan. Ge råd till en branschkollega, stöd dina lokala företagare eller engagera dig i grupper som gör det.
3. Vad finns det för möjligheter?
Här är kanske den mest spännande punkten i tider av kris, de skapar nämligen alltid möjligheter. Att våga och hoppas när ingen annan gör det. Precis som börsen så är det när alla trycker på säljknappen som köp-möjligheter skapas. På vilka områden skulle vi kunna gasa, tänka annorlunda och komma starkare ur detta? Vad är möjligheterna som ingen annan ser efter allt detta?
Det finns alltid hopp, för det handlar inte om ”om” vi kommer ur detta, utan om när. Däremot ”hur” vi kommer igenom detta, är upp till dig och mig som ledare.
Du skall aldrig underskatta kraften i kreativitet i tider av kris, och för att koppla på den, behöver du ta hand om din psykiska och fysiska hälsa.
Glöm inte det.
Arash Gilan är VD och medgrundare för Viva Media som är en fullservicebyrå inom marknadsföring. Han driver även VD-Podden och är aktuellt med sin nya bok Apparnas Planet – människans roll i en digital värld.