Sök ikon

Ekonomer varnar för depression i spåren av corona

Kerstin Hessius. Foto: Johan Nilsson/TT/Lars Pehrson/SVD.

Delade meningar om vägen framåt.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Tidigare i veckan gjorde Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden, flera uppmärksammade uttalanden. Hon flaggade för att det nuvarande tillståndet med nedstängd ekonomi måste få ett slut. 

”En hel generation håller på att förlora sin framtid om inte det här upphör ganska omgående. Det här tillståndet kan man inte befinna sig i länge, man måste veta när det tar slut, det är väldigt allvarligt och den frågan är inte rest”, sa Kerstin Hessius.  

Nu får hon medhåll från tunga profiler, som Magnus Henrekson som är professor och vd för Institutet för Näringslivsforskning. I en intervju med Svenska Dagbladet uppger han att 1,5 miljoner svenska jobb kan försvinna och beskriver ett framtidsscenario och samhälle där människor inte har möjlighet att utveckla sina liv. 

”Många företag har tagit åratal att bygga upp, i en del fall handlar det om livsverk. De riskerar nu att raseras på grund av en enda tillfällig kris. Det är en total katastrof”, säger Magnus Henrekson till Svd. 

Flera experter uttalar sig i artikeln. Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Chalmers, säger bland annat att stödet för korttidsarbetet är för litet samt att anståndet med att betala in skatter är otillräckligt . Något även Indiskas vd Karin Lindahl lyfte i en längre artikel under lördagen. 

Samtidigt har Sverige inte vidtagit lika hårda restriktioner som många andra europeiska länder, som infört stängda gränser, utegångsförbud och större nedstängningar.   

Frågan hur smittspridningen begränsas på bästa sätt, med minst möjliga effekt på ekonomin, är det dock ingen som kan ge ett tydlig svar på, konstaterar SvD. 

Leif Östling: "Här får vi inte kompromissa och bli cyniska” 

Det finns såklart även dem som inte delar Kerstin Hessius åsikter. Leif Östling, tidigare vd på Scania, konstaterade i veckan att det inte går att ge något slutdatum på det nuvarande tillståndet. Han kritiserade Hessius för att driva förenklade resonemang 

”Vårt stora problem är att vi saknar fakta. Kerstin Hessius är inne i finansbranschen och lever lite i en finansbubbla”, säger Leif Östling till Dagens industri. 

Leif Östling säger att mycket baseras på tolkning och gissningar där olika experter har varierande åsikter. Han varnar för att ställa arbetet med att minska smittan, alltså människoliv, mot den ekonomiska krisen.

”Vi har ett antal etiska principer i vårt samhälle som bottnar i en humanistisk syn. Här får vi inte kompromissa och bli cyniska”, säger Leif Östling till Di.

Under fredagen meddelade regeringen att de skjuter till 125 miljarder i lån till småföretag och fler åtgärder har utlovats för att stötta småföretagare i krisen. 

Här kan du läsa mer om statens stödpaket till entreprenörer. 

 

Läs mer