Sök ikon

Rusning efter Unitechs digitala techutbildningar – vill omskola varslade

Unitechs grundare Nora Bavey och Silicon Valleyinvesteraren Arlan Hamilton.

I och med cornakrisen ökade intresset för starupen Unitechs digitala utbildningar lavinartat över en natt. "Vi har mycket att bidra med just nu", säger grundaren Nora Bavey till Breakit.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

Nora Bavey tröttnade på att aldrig känna igen sig i de produkter och tjänster som techbranschen skapar. För drygt ett år sedan drog hon därför igång bolaget Unitech som har som mål att accelerera mångfalden inom tech.

Bolagets första drag var att utbilda 200 personer inom blockchainteknik – detta bland annat eftersom det visade sig att Sverige då endast hade en kvinnlig blockchainutvecklare. Bland de som utbildades var 73 procent kvinnor och merparten med utländsk bakgrund. Utbildningarna sker digitalt via video. 

När coronakrisen slog till ökade behovet av snabb utbildning på distans inom tech enormt.  

"Telefonen har gått varm de senaste veckorna och vi för nu diskussioner om ett samarbete med Arbetsförmedlingen", säger Nora Bavey och berättar att bolaget redan har hittat nya samarbetspartners och nu satsar på att omskola personal inom hotell- och restaurangbranschen.

"Hittills har 49.500 blivit varslade om uppsägning så nu är ett bra tillfälle att lära sig något nytt. Vi använder just nu ett AI-verktyg för att ta reda på vilken typ av omskolning som passar bäst inom olika personalgrupper – kurserna kan bland annat handla om programmering eller digital marknadsföring", säger Nora Bavey till Breakit.

Jakten på kapital var tuff

Precis innan krisen slog till landade Nora Bavey ett avtal med en amerikansk investerare. Men vägen var inte lätt.

“Jag sökte kapital som gravid kvinna med utländsk bakgrund och det var det tuffaste jag har gjort”, säger hon och fortsätter:

“Frågorna jag fick kring min affärsidé var så otroligt mycket mer knutna till deras fördomar om vem jag är än till affärsmodellen."

Nora Bavey berättar bland annat att hon fick frågan om hur det amerikanska valets utgång skulle påverka hennes affärsmodell trots att hon då enbart fokuserade på den nordiska marknaden. Hon fick också det “vänliga rådet” att skaffa en manlig medgrundare eftersom statistiken säger att det är lättare att få in kapital då.

Totalt gick Nora Bavey på 40 möten med svenska investerare utan att få napp. Hon vände sig sedan till USA.

“Där var jag på fyra möten varav alla fyra är intresserade”, säger hon.

Backas av Silicon Valley-profil

En av de som satsar i bolaget är Silicon Valley-profilen Arlan Hamilton. Hon driver riskkapitalbolaget Backstage Capital som fokuserar på investeringar som är kopplade till mångfald. Hur stor investeringen är vill Nora Bavey än så länge hålla hemligt.

“Amerikanska investerare förstår affärsnyttan med inkludering och här i Norden har vi inte riktigt förstått vikten av representation”, säger Nora Bavey som är noga med att poängtera att hennes bolag inte handlar om välgörenhet.

“Vi jobbar inte med inkludering ur ett socialt perspektiv utan för att affärsnyttan ligger i att ha fler perspektiv representerade”, säger hon. 

"Har mycket att bidra med just nu"

Nora Bavey ser nu positivt på framtiden.

“Jag ser att vi har stabilt och stark resa framför oss och att vi kommer att kunna skala upp ganska snabbt”, säger hon.

Planen var att lansera i USA då fler amerikanska investerare var på väg in. Men på grund av coronakrisen har förhandlingarna pausats och eftersom efterfrågan har ökat markant på hemmaplan väljer Nora Bavey att satsa här just nu.

"Vi har pratat länge om fördelarna med att utbilda på distans. Nu har vi fått gehör och jag tror att vi har mycket att bidra med just nu", säger hon. 

Läs mer