Sök ikon

Per Bolund tar upp striden mot Klarna – lämnar in lagförslag

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna, Per Bolund, MP, finansmarknadsminister. Foto: Press/TT

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) trappar upp striden mot betalbolag som Klarna.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

I dag, tisdag, lämnar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) in en proposition till riksdagen för att begränsa marknadsföringen kring kreditbetalningar på nätet, skriver Expressen.

Förslaget innebär att kreditalternativ inte ska få presenteras före andra betalningssätt vid e-handel. Ett sådant alternativ får inte heller vara förvalt. Det betyder att faktura, som är Klarnas betallösning, inte får presenteras före andra alternativ. 

Orsaken är att flera betaltjänster har kreditalternativ som presenteras före andra betalningsmetoder vid betalningstillfället. I vissa fall är kreditbetalning det förkryssade alternativet och då måste konsumenten göra ett aktivt val för att inte handla på kredit, förklarar Bolund.

“Det kan vara stressade vardagskonsumenter som först senare inser att det tillkommer avikostnader och annat. Alla kan råka ut för detta”, säger Per Bolund till Expressen.

Breakit har tidigare berättat om Bolunds förslag till lagändring.

Förslaget fick Klarna att surna till rejält och i ett blogginlägg skrev bolagets produktchef David Fock att det till och med kan få motsatt effekt.

“Jag tror alla kan vara överens om att ett läge där konsumenter ‘knuffas’ in i att ta en kredit är dåligt, så ska det naturligtvis inte gå till. Därför är det angeläget att förtydliga att den bild som målas upp är gravt missvisande”, skrev David Fock i december.

Bolund svarade då att han var förvånad över kritiken.

”Jag tycker att det är bekymmersamt att Klarna med sådan kraft motsätter sig att konsumenterna ska erbjudas att betala för varan direkt. Det låter på Klarna som att regeringen vill förbjuda vissa betalalternativ men det är långt ifrån sanningen. En seriös betalförmedlare borde välkomna möjligheten till eftertanke", sa han då.

Anledningen till att regeringen vill göra lagändringen är att en rapport från Kronofogden visar att svenskarnas kreditskulder ökar. Medianskulden bara hos Klarna har ökat från 1816 kronor 2016 till 4375 2019 enligt Kronofogdens rapport.

Läs mer