Sök ikon

Goyada i konkurs – 10.000-tals svenskar kan drabbas

Begär sig själva i konkurs.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

De senaste månaderna har de ekonomiska problemen i presentkortsföretaget Goyada varit en följetong i media. Bolaget har tampats med svåra ekonomiska problem och nyligen avslogs deras ansökan om företagsrekonstruktion. 

Nu ger företagsledningen upp. På fredagsförmiddagen skickade vd:n Patrik Pernber in en konkursansökan. I ansökan skriver han:

“I egenskap av firmatecknare i Goyada AB får jag härmed ansöka om att bolaget försätts i konkurs eftersom bolaget är på obestånd”.

Skulderna i Goyada uppgår till runt en kvarts miljard kronor till 166 borgenärer. Här kan du läsa vilka som lånat ut pengar och hur mycket. Dessutom har 10.000-tals svenskar köpt presentkort via Goyada till exempel Spotify, H&M och Zalando. Dessa presentkort riskerar nu bli värdelösa.

Någon timme efter att Goyadas konkursansökan skickats in så godkändes den av Stockholm Tingsrätt. I beslutet framgår att Spotify, Tele 2 och Spotify också ansökt om att Goyada ska försättas i konkurs. Dessa tre bolag och Handelsbanken (som också är en av borgenärerna) föreslog att advokat Hans Renman skulle utses till konkursförvaltare. Tingsrätten gick också på bolagens linje och det är nu Hans Renman som är konkursförvaltare. Hans Renman är sedan tidigare känd för att varit konkursförvaltare i Trustor.

"Jag har precis fått beslutet och har inte hunnit sätta mig in närmare i konkursen. I eftermiddag kommer jag träffa bolaget för att få en bättre bild", säger han till Breakit.

Kan de som köpt presentkort via Goyada utnyttja sina presentkort?

"Det kan jag inte svara på i dagsläget. Jag måste först titta på hur avtalen ser ut och vem som sitter på risken. Men presentkorten är självklart en prioriterad fråga för mig", säger Hans Renman.

Samtidigt som Goyada nu är på väg i konkurs så dras också rekonstruktionen i systerbolaget Cashcom tillbaka. Rekonstruktionen i Cashcom beslutades av tingsrätten 10 januari men idag, på förmiddagen, gick ledningen in med en ansökan att upphäva rekonstruktionen.

Ett möte med borgenärerna till Cashcom var planerat till klockan 14.00 idag vid Stockholms tingsrätt men det ställs nu in. Istället beslutar tingsrätten att rekonstruktionen i Cashcom upphävs. Goyada hade stora skulder till Cashcom och det är sannolikt orsaken till att bolaget inte ser någon möjlighet att genomföra rekonstruktionen. Nu är den sannolika utgången att också Cashcom försätts i konkurs.

I ansökan om rekonstruktion (som alltså avslogs) uppgav grundarna av Goyada att bolaget haft en omsättning på runt 1 miljard kronor.

Läs mer