På torsdagsmorgonen stod det klart att Stefan Persson lämnar över ordförandeklubban i H&M till sonen Karl-Johan Persson – som i sin tur lämnar över rollen som vd till Helena Helmersson.
Under Stefan Perssons år på H&M har bolaget gått från en främst svensk angelägenhet till att bli en verklig global spelare. När han nu kliver ner som ordförande har bolaget 4400 butiker i 64 länder världen över.
Men att han skulle ta över familjebolaget var ingen självklarhet. Han har alltid varit skygg mot medier, men i en intervju med tidningen Entreprenör från 2016 berättar han.
“Pappa sa med bestämdhet att vi skulle göra det vi trivdes bäst med. Det är det enda sättet att bli harmonisk i livet, med sig själv och den arbetsplats man väljer”.
Tillslut kände dock Stefan Persson att det var dags att börja ta ansvar för familjeföretaget.
Som 29-åring tog han sin första ledande roll i H&M, som chef över verksamheten i Storbritannien samt ansvarig för klädjättens utlandsstrategi. Det var 1976 och bolaget hade precis öppnat sin första butik i Storbritannien. Utöver det fanns bolaget enbart i Norden vid den här tiden.
Första butiken utanför Europa
1982 tog Stefan Persson över som vd när hans pappa Erling Persson (som bekant grundade Hennes i Västerås 1947) drog sig tillbaka.
Då var H&M knappast ett internationellt bolag. Det skulle dröja till 1990-talet innan bolaget expanderade till länder som Belgien, Finland, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna och Österrike.
Först år 2000 etablerades den första butiken utanför Europa – på Fifth avenue i New York.
Att bolaget lyckades internationellt har Stefan Persson beskrivit som en av de största framgångarna.
Efter 16 år som vd tog Stefan Persson istället över ordförandeklubban. Det var ungefär samtidigt som H&M:s nya vd Helena Helmersson tog sina första stapplande steg på bolaget som nyutexaminerad från Umeå Universitet.
Idag är han Sveriges rikaste person med en förmögenhet på 183 miljarder kronor enligt Forbes (siffror från januari 2020). Det placerar honom som nummer 72 på listan över världens rikaste.
När han firade sin 70-årsdag för två år sedan närvarande både kungen, drottningen och kronprinsessparet. Liksom Sveriges främsta näringslivstoppar.
"Känslomänniska"
I en artikel i Expressen beskriver författaren och ekonomijournalisten Bo Pettersson honom som en “känslomänniska som verkligen identifierar sig med sitt företag och dess utveckling”.
“Stefan Persson känner sig fortfarande som entreprenör i ett familjeföretag. Trots att det är så stort. Han är en personlighet som sätter sin prägel och själv har aktiemajoriteten. Inte konfliktbenägen. Hård men juste i affärer, allergisk mot korruption och fiffel”, säger han.
Men H&M har knappast varit fritt från skandaler under Perssons tid som ordförande. Mycket av kritiken har handlat om undermåliga villkor för personalen i de låglöneländer där kläderna tillverkas.
En kritik som Stefan Persson slår ifrån sig.
“Vi har absolut blivit orättvist behandlade i vissa svenska medier, trots att vi alltid har varit så transparenta som vi bara kan. Speciellt när det handlar om granskningarna kring vårt hållbarhetsarbete, där man okunnigt påstår att våra insatser i produktionsländerna inte har betytt något. Det är historielöst och naivt att påstå det”, säger han till Entreprenör.
De senaste åren har bolaget drabbats hårt av den nedåtgående trenden inom handeln. Samtidigt har H&M inte varit tillräckligt snabbfotade online.
De finansiella rapporterna har de senaste åren ofta kretsat kring H&M:s gigantiska varulager, och reorna har varit ett mer eller mindre konstant inslag i butikerna. Aktiekursen har rasat.
Men Stefan Persson har själv gjort tydligt att han tror på bolaget genom att tanka aktier för miljarder. Idag äger han 32 procent av bolaget.
Under 2018 nådde kursen bottennivåer. När Stefan Persson nu lämnar har aktien återhämtat sig till viss del.
Beskedet om vd-bytet fick också kursen att rusa på Stockholms-börsen.