Sök ikon

Goyada fyra dagar från konkurs – 10.000-tals presentkort på spel

Foto: Press

Telias krav på 130 miljoner kronor på väg att knäcka Goyada, kan Breakit avslöja.

Towe Boström / Stefan Lundell

Vi har tidigare rapporterat att presentkortsföretaget Goyada begärts i konkurs av flera aktörer, exempelvis Intersport, efter uteblivna betalningar. Goyada hamnade även i rampljuset när det framkom att Skatteverket och Kronofogden köpt tiotusentals julklappar från det krisande bolaget.

Goyada ger ut presentkort åt olika företag och köpcenter – bland annat via sajten Anygift – och bolaget arbetar även med förbetalda kontokort till mobiltelefoner och andra typer av förbetalda värdebevis. 

Nyligen ansökte Goyada om företagsrekonstruktion och redovisade i samband med det ett skuldberg på över 250 miljoner kronor. Under fredagen avslogs dock Goyadas ansökan i Stockholms tingsrätt. 

Nu tyder allt på att bolaget, som de senaste åren haft en miljardomsättning, är på väg i konkurs. Den största borgenären, Telia, har nämligen begärt Goyada i konkurs.

Bakgrunden är att Goyada är skyldig Telia 130 miljoner kronor, och om parterna inte lyckats hitta en lösning innan fredag verkar hoppet vara ute. Då ska nämligen Telias konkursansökan mot Goyada beslutas – och några 130 miljoner kronor att betala skulden med finns inte i Goyada AB.

Ställde inte om snabbt nog 

Breakit har inte lyckats få någon kommentar från vare sig bolagets vd Patrik Pernber eller styrelseordföranden Patrik Björklund. I rekonstrunktionsansökan, som vd:n Patrik Pember skrev under i torsdags, börjar dock bilden att klarna.

Bolaget uppger att de hamnat i en utsatt likviditetssituation, vilket medför att de inte kan betala sina leverantör- och skatteskulder. Krisen ska bland annat ha uppstått till följd av att marknaden för mobila kontantkort inte längre är lika lukrativ. 

Goyada uppger vidare att de försökt att ställa om till digitala lösningar, men att det har inte skett tillräckligt snabbt. Planen framöver var att fortsätta med de nuvarande tjänsterna och samtidigt lansera nya.

Enligt sammanställningen uppgår skulderna i dagsläget till 126 miljoner kronor. Bland de större fordringsägarna återfinns aktörer som Handelsbanken, Tele2, H&M, Liveit och Spotify (du hittar alla fordringsägare här). Utöver det finns även skulden på 130 miljoner kronor till Telia, som är en prioriterad borgenär. För stunden pågår fem konkursärenden mot Goyada i tingsrätten, varav ett av dem drivs av Telia där beslut alltså väntas 31 januari. 

Nobbas för andra gången

Stockholms tingsrätt skriver att flera borgenärer ska ha ställt sig positiva till den tilltänkta rekonstruktionen, som bolaget ansökte om i förra veckan. Trots det anser de inte, efter en bedömning av Goyadas ekonomi, att det inte finns grund för att godkänna den. Det här är andra gången den här månaden som bolagets ansökan om rekonstruktion avslås. 

I ansökan framkommer det vidare att Telia inte gått med på att genomföra en rekonstruktion, vilket i korta drag innebär att telejätten inte vill inte gå med på ett ackordförfarande och skriva ned sina skulder/fordringar.  

Om inte Goyadas företagsledning på något sätt lyckas skaka fram 130 miljoner kronor i nytt kapital så kommer konkursen vara ett faktum.

Goyada har varit leverantör till Telia inom exempelvis laddning av kontantkort. Telias presschef Irene Krohn vill inte gå djupare in i detaljer kring skulder eller det kommande ärendet i tingsrätten.

”Vi följer utvecklingen precis som tidigare”, säger Irene Krohn.

Bolaget kan nu, som en sista utväg, försöka att överklaga till Svea hovrätt. För det krävs dock prövningstillstånd, vilket kan beviljas av hovrätten om de exempelvis är tveksamma till tingsrättens dom. 

Kris i systerbolaget 

Som grädde på moset befinner sig även Goyadas systerbolag Cashcom i kris. Cashcom, som också arbetar med presentkortsverksamhet, beviljades företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt den 10 januari. 

I handlingarna redovisas skulder till företag inom koncernen på närmare 38 miljoner kronor och bolaget uppges saknas förmåga att betala skulder och skatter. Cashcom har bett om en tidsfrist för att ställa om och anpassa sin verksamhet "i nära samarbete med systerbolaget Goyada". 

Under förra veckan överklagades dock beslutet om rekonstruktion till Svea hovrätt, och ett antal borgenärer kräver att tingsrättens beslut avslås. Bakom överklagandet står bland annat fastighetsjätten Rodamco, som äger Mall of Scandinavia.

”Det saknar förutsättningar att anta att syftet med företagsrekonstruktionen kan uppnås”, skriver avsändarna. 

Både Goyada och systerbolaget Cashcom ägs till fullo av Oper 8 AB, som i sin tur ägs av P&P Ventures Holding.

Presentkorten kan bli värdelösa 

Det är i nuläget oklart vad som händer med de presentkort som utfärdats av bolagen – eller hur stora värden det rör sig om. Ett alternativ är presentkorten rätt och slätt blir värdelösa.

Ett annat alternativ är att de bolag som förmedlat presentkorten till sina kunder, exempelvis gallerier, själva täcker upp summorna.

Något Patrik Sörnell, fastighetschef på Eurocommercial som är kund till Cashcom, tidigare uttalat sig kring.

”Normalt sett så förlorar presentkort hela sitt värde vid en konkurs. Men vi kommer att se till att alla som köpt presentkort blir ersatta”, sa Patrik Sörnell. 

När Cashcom nyligen var involverade i en ekonomisk tvist uppgavs tiotusentals presentkort kunna bli värdelösa.

Under 2018 omsatte Goyada aktiebolag 834 miljoner kronor med ett resultat på minus 19 miljoner kronor och i dag arbetar 23 anställda inom Goyada

LÄS OCKSÅ: Spotify, Mathem, ATG, H&M – här är alla 166 förlorarna om Goyada kursar

Läs mer