Det rapporterar Market, som hänvisar till ett pressmeddelande.
Det har varit tuffa år för prylkedjan Teknikmagasinet. I juni förra året gick bolaget in i en rekonstruktion, bara två år efter att att de hade avslutat sin förra. Genom att stänga olönsamma butiker och satsa på mobilreparationer hoppades prylkedjan på att vända på den negativa utvecklingen.
Men åtgärderna har inte räckt till.
”Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet - så trots utomordentliga insatser från en ny bolagsledning så har det inte varit möjligt att nå lönsamhet”, skriver kedjan i ett pressmeddelande.
Teknikmagasinet hoppas kunna leva vidare
Enligt Market uppger Teknikmagasinet att det har funnits intresse att köpa verksamheten under hösten. Därför finns en förväntan om att kedjan ska överleva konkursen i någon form.
Carl Östring, talesperson för ägaren Peter Gyllenhammar, säger till Market att det finns intressenter, men en förutsättning ska ha varit att de försatte bolaget i konkurs. Nu väntar man på att en konkursförvaltare ska utses.
"Drömsituationen är att träffa ett avtal inom de närmaste en till två veckorna för att minska pressen på personalen", säger Carl Östring.
För så sent som för en vecka sedan var Teknikmagasinets rekonstruktör Kent Hägglund positiv till kedjans framtid. Även om Teknikmagasinet då räknade med att upp till 40 butiker skulle kunna behöva stängas.
”Jag tycker att det ser stabilt ut nu. Teknikmagasinet har goda förutsättningar för att kunna bli ekonomiskt stabilt igen", sade han då.
Men det gick alltså inte hela vägen (här kan våra premiumläsare kan få en snabbanalys av konkursen).
En kedja med 30 år på nacken
Teknikmagasinet grundades redan 1989 och omsatte hela 677 miljoner kronor under 2018. Efter att Teknikmagasinet hade överlevt sin första rekonstruktion, som inleddes sommaren 2017, tog istället finansmannen Peter Gyllenhammar över som ny ägare i bolaget.
Prylkedjan var skuldfri och redo att satsa framåt igen.
Under 2018, efter den första rekonstruktionen, hade Teknikmagasinet omkring 130 butiker i Sverige, Norge och Finland.
Sedan kom alltså ytterligare ett bakslag när kedjan återigen fick ansöka om rekonstruktion. Den dåvarande vd:n Cathrine Sahlgren berättade då att butikerna fortfarande satt fast i hyresavtal som de inte hade lyckats förhandla om, liksom att de satt på avtal med leverantörer som hade samma villkor som under rekonstruktionen.
Breakit söker Teknikmagasinets vd Ulrika Göransson.
Nyfiken på varför Teknikmagasinet går i konkurs? Läs vår premium-analys här.