Affärsidén bakom 24Storage bygger på högre grad av automatisering och att flytta större delar av försäljningsprocessen till nätet. Det gör det möjligt att komma närmare kundens bostad och etablera sig på fler ställen.
“Vi försöker bygga vårt tänk kring den teknik som finns idag. Man hyr till exempel förrådet via en videolänk och kan checka in med mobilen. Teknikintresset har nog alltid funnits där, som liten brukade jag plocka isär och ihop alla möjliga saker. Så att få möjlighet att kombinera både teknik och förrådsverksamhet är jättekul,” säger Michael Fogelberg, medgrundare och vd för 24Storage.
Han har varit verksam i branschen i över 20 år och har kallats för Sveriges okrönte förrådskung. Ett epitet som kanske inte är helt obefogat. Intresset för förrådsbranschen började när Michael Fogelberg flyttade till Seattle i Washington och började plugga på universitetet 1988.
“1992 tyckte familjen att jag skulle komma tillbaka till Europa så jag hyrde ut mitt hus, behövde förvara mina saker och hittade Shurgard. Jag tyckte det var en fantastisk affärside,” säger Michael Fogelberg.
Han övertalade sin pappa, fastighetsägaren Åke Fogelberg, att starta Shurgard Europa tillsammans med honom. Sagt och gjort. I januari 1994 lanserades bolaget som ett joint venture med den amerikanska förrådsjätten.
Tio år senare valde de att sälja Shurgard Europa till moderbolaget. Men varken far eller son var trött på förrådsbranschen så 2006 startade de Selstor tillsammans med bland andra Patrick Metdepenninghen. Det bolaget såldes senare till Pelican Self Storage.
Det här blir alltså tredje gången gillt för Michael Fogelberg.
“Jag har jobbat med det här ungefär ett år, jag började på senhösten förra året och vi lanserade i somras. Just nu har vi drygt 2.000 kunder och målet är att bygga verksamheten i Sverige. Vi letar med ljus och lykta efter fastigheter i Stockholmsområdet och räknar med att bygga 3-4 anläggningar om året.”
24Storage har också köpt upp fyra olika förrådsföretag i Tyresö, Sundbyberg, Borås och Göteborg.
Michael Fogelberg och hans medgrundare Stefan Nilsson, Mats Steijner och Patric Metdepenninghen har tagit in externt kapital i två omgångar. I maj satsade de själva 12 miljoner kronor och tog in 20 miljoner kronor från finansmannen Staffan Persson och familjerna Wattin och Tilander.
I september gick ägarna in med ytterligare 25 miljoner kronor i bolaget. De som investerat mest är far och son Jörgen och Fredrik Tilander via riskkapitalbolaget Realm AB. De är ägarna bakom spritmärket Xanté.
Förutom de här 57 miljonerna har bolaget också tagit in 50 miljoner kronor i lån.
"Vi tar in pengar för att växa bolaget och expandera under året. Vi räknar med att omsätta närmare 30 miljoner kronor," säger Michael Fogelberg.
Transparens: Staffan Persson är även investerare i Breakit.