Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Trots mängder med böter – få spelbolag har tvingats betala (ännu)

Camilla Rosenberg, Generaldirektör på Spelinspektionen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

De flesta bötfällda spelbolag har valt att överklaga.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Vid det senaste årsskiftet började den nya spellagstiftningen gälla och det svenska spelmonopolets dagar var därmed över. Alla spelbolag som ville vara verksamma i Sverige var tvungna att få en licens och följa reglerna.

Sedan dess har Spelinspektionen fått hård kritik från nästan alla håll. Först för att de inte gjort tillräckligt mycket tillräckligt fort. Sen för att de gått för hårt åt spelbolagen och att de inte har gjort tillräckligt för att stoppa spel på olicenserade spelbolag.

Generaldirektören Camilla Rosenberg betonar att 11 månader är en kort tid för en så stor förändring men är också överraskad över hur omregleringen togs emot av delar av spelbranschen.

“Jag var iallafall lite förvånad över att de tycker att så mycket är otydligt i en nya spelregleringen. Vi delar inte branschens uppfattning där och därför har vi olika domstolsprövningar, ett 50 tal, pågående för att få svar”, säger hon på en pressträff på onsdagen.

Få  har tvingats betala

Hittills har nästan inga av de straffavgifter som Spelinspektionen delat ut resulterat i att några spelbolag faktiskt har fått betala för sina regelbrott. Det är bara spelbolaget Paf som har valt att inte överklaga sin straffavgift. utöver den så har samtliga åtgärder från Spelinspektionen överklagats till en högre instans och väntar där på prövning.

Vad gäller kritiken mot att Spelinspektionen har gjort för lite för att stoppa spel på olicenserade sajter betonar Camilla Rosenberg att det är viktigt att granska de licenserade sajter noga. Dels för att konkurrensen inte ska nedvridas, men också för att spelarna ska känna att marknaden är trygg.

Trots det kunde Breakit nyligen avslöja att Spelinspektionen har börjat jaga de olicenserade spelbolagen

“Vi ska självklart jobba vidare med att stänga det olicensierade spelet ute. Det kommer att vara ett prioriterat område för oss att arbeta vidare med”, säger Camilla Rosenberg.

Samtidigt som den nya spellagen har trätt i kraft löper också en utvärdering från Statskontoret och en Spelmarknadsundersökning som ska ge svar på om det krävs några förändringar i lagen. 

Uppdatering: I en tidigare version framgick att inga spelbolag hade betalat. Det var fel. Spelbolaget Paf har fått en anmärkning och straffavgift som aldrig överklagades och som har betalats.

Läs mer