Sök ikon

Jag har 100 dagar på mig att vända Breakit – häng med på min resa

Camilla Björkman, ny vd på Breakit. Foto: Daniel Ivarsson

Att ta över som vd i ett ägarlett bolag är verkligen inte lätt – faktum är att man väldigt ofta misslyckas.
Men det är inget som Breakits Camilla Björkman räds.

Efter att hon tidigare i år tagit över vd-posten från en av våra grundare ska hon under 2020 vända Breakit från förlust till vinst.

Häng med på hennes resa – med alla toppar och dalar.

Camilla Bergman

Camilla Bergman

“Vi föreslår därför att du blir ny vd på Breakit”.

Breakits grundare och dåvarande vd Olle Aronsson klickade på sin powerpoint. Där, bredvid en bild på mig själv, hade han motiverat varför jag skulle ta över hans jobb.

Jag var helt oförberedd på frågan. Jag trivdes utmärkt med att vara affärsutvecklingschef och med Olle som vd. Faktum är att hade någon frågat mig om jag kunde tänka mig att leda ett företag där båda grundarna jobbade kvar hade jag svarat: "Aldrig i livet! Vilken mardröm!".

Ändå hörde mig själv säga: “Jättegärna!”

Nu har jag haft mitt nya kneg i lite mer än två månader. Det har varit grymt kul – och jäkligt tufft (mest kul!). Säkert är jag inte ensam om den känslan. Så vad passar då inte bättre än att ta med dig på den här berg- och dalbanan?

Med start idag och i 100 dagar framåt kommer du därför att få följa med mig på min vd-resa. Att det blev just 100 dagar har sin förklaring. Dels hinner jag stänga ett år. Dels har vi satt som mål att vända Breakit från förlust till lönsamhet nästa år – vilket jag under denna tid ska rulla ut en plan för. Dessutom är 100 en jämn siffra, inte att underskatta.

Välkommen till min vd-resa – nu kör vi!

Del 1: Att synka förväntningar (eller: så hanterar du dina ehum...jobbiga grundare)

En av de största utmaningarna vi “externa” vd:s har (jag är visserligen också delägare i Breakit men inte lika stor och jag var ju inte med från början) är relationen med företagets grundare. Särskilt om de också är storägare. Och just det – jobbar kvar i företaget. Den lilla detaljen.

Tänk dig själv. På daglig basis är du grundarnas chef. Men som majoritetsägare och styrelseledamöter är de ju i praktiken dina chefer. Och för att göra det ännu mer rörigt: som grundare är de ofta inofficiella ledare, det vill säga människor lyssnar till deras åsikter – ibland mer än de lyssnar till dina.

Det är lätt att grundaren fortsätter att vara en inofficiell ledare när du blir vd. Foto: Daniel Ivarsson

Jag förstod alltså att jag var tvungen att börja min vd-resa med att tränga in två personer i ett hörn: Breakits båda grundare och storägare Stefan Lundell och Olle Aronsson.

Därför kom det sig att vi en dag satt med två cola zero och en te på restaurangen Strandvägen 1, för en så kallad ”hur-ska-vi-fixa-detta-workshop”.

Mitt syfte med workshopen var att försöka fånga upp utmaningar som vi kunde komma att stöta på. Men jag hade också en dold agenda: att få Stefan och Olle att reflektera över att de skulle lämna över ledarskapet av sin bebis till mig. Förstod de verkligen vad detta innebar – på riktigt? Jag var inte riktigt säker.

Till min hjälp hade jag förberett ett batteri av frågor som Stefan och Olle fått fundera igenom före mötet. I princip kunde de ringas in under följande rubriker: 

1. Vad vill ni med företaget?

Syfte: Jag ville veta vad Stefan och Olle egentligen drömde om att uppnå med Breakit. Ville de bygga ett tillväxtbolag så snabbt som det bara gick och sälja av om några år? Eller ville de aldrig någonsin lämna Breakit utan såg företaget som sitt livsprojekt? Ville de driva en framtida unicorn eller ett mysigt familjeföretag? Kort sagt: vad var planen?

Eftersom jag varit i bolaget i två och ett halvt år och dessutom sitter i styrelsen hade jag såklart rätt mycket info. Men, och detta är viktigt: Jag tror att det är lätt att ha en plan på pappret. Men när det väl kommer till kritan, när man blandar in saker som framtidsdrömmar, känslor och vad man egentligen är redo att offra, kan det hända att svaret blir något helt annat. Det behöver inte vara negativt, men som vd behöver du veta vad för typ av bolag du ska driva.

Resultat: Det här visade sig vara både lätt och svårt att svara på, precis som jag hade anat. Lätt för att både Stefan och Olle hade ganska tydliga svar: de ville att vi skulle driva Breakit mot lönsamhet (idag går vi fortfarande med förlust, även om den varit planerad på grund av investeringar). Svårt för att det svaret ju kan tolkas på flera sätt. Kort sagt: det var fortfarande lite luddigt för mig.

Vi landade därför i att Stefan och Olle i egenskap av Breakits majoritetsägare skulle skriva ett ägardirektiv. Ett antal rader om vad de som ägare vill med Breakit. Själv insåg jag att det här skulle bli en av de viktigaste frågorna jag som ny vd behövde ta tag i: att ta fram en plan för Breakit 2.0. Mer om det framöver.

Senhösten 2016 när jag började på Breakit.

2. Vilka förväntningar har ni på mig som vd?

Syfte: Det finns inget som kan skapa så mycket tjafs och missförstånd som outtalade förväntningar. Jag ville därför försöka koka ner dem så tydligt som det bara kunde bli.

Här valde jag att angripa Stefan och Olles förväntningar från olika håll: Breakits ekonomi, kultur, ledarskap, framtid, vår relation och så vidare.

Jag ställde frågor som: Vilka förväntningar har ni på mig som ny vd? Vad skulle ni vara supernöjda med om jag har uppnått om tre månader, om ett halvår, om ett år, om tre år? Är ni nöjda om budget nås eller finns andra förväntningar? Och så vidare.

Resultat: Den här punkten kändes som den enklaste för oss – vi var rätt synkade. Men min erfarenhet är att man aldrig kan prata för mycket om förväntningar, så det var ändå bra att ha snackat igenom det.

Se upp för! Det här handlar inte om att vika sig platt för grundarnas exakta önskemål. Du ska självklart också berätta om dina förväntningar. Men det kan vara smart att först lyssna in de andras för att se om de lirar med dina.

3. Vilka mandat har jag som vd?

Syfte: Jag ville veta om jag skulle få ratta Breakit fritt, utan att de – för att tala klarspråk – la sig i för mycket. Eller ehum, helst inte alls. Jag är alldeles för självständig (läs: obstinat) för att vara vd i ett bolag där någon annan egentligen bestämmer. Det skulle bli bråk direkt.

Problemet är: Det är lätt för en grundare eller storägare att säga att man har fulla mandat – betydligt svårare i praktiken. För att testa Stefan och Olle hade jag därför tagit fram ett antal scenarier som de fick svara på. Till exempel: “Vi tycker olika i viktiga frågor, t ex att anställa en ny person. Har vd mandat att bestämma?” och “En satsning går inte som förväntat, t ex läsarintäkter. Har vd mandat att lägga ner?”. ”Det går sämre för bolaget än väntat men vd har en plan, vad gör ni?”.

Resultat: Det gick bra – jag fick i princip de svaren jag ville. Utmaningen är som sagt också att agera på det i praktiken, och då kommer vi in på nästa fråga ...

4. Hur ska ni hantera era nya roller?

Syfte: Även här är det nog lätt att skynda förbi frågan och säga typ “vd bestämmer och vi grundare anpassar oss efter det!”. Men i verkligheten krävs det att alla verkligen drar sitt strå till stacken. Ett stort ansvar ligger på grundarna att kunna släppa. 

Jag tog därför hjälp av olika jag-frågor, för att illustrera att ansvaret låg på Stefan och Olle. Till exempel: “Vilken roll vill jag (alltså Stefan/Olle) ha efter att nya vd:n tillträder?” och “Hur kommer jag personligen att se till att de nya rollerna respekteras?” och ”Vad kommer jag att göra annorlunda?”.

Självklart är det även upp till mig som vd att hålla på rollerna. Det är en balansgång mellan att å ena sidan bestämma – å andra sidan inse att företagets grundare är en enorm tillgång, faktiskt kan företaget stå och falla med dem, vilket man behöver ha (en viss) respekt för. 

Resultat: Alla tyckte i princip att vi måste hålla reda på våra nya roller. Däremot skulle det visa sig svårt för en av dessa personer att bestämma sig för vad han skulle göra – läs mer om Stefans ärliga upplevelse av det här. Det här har heller inte varit helt enkelt när vi drog igång – mer om det framöver.

Grundaren kan ha svårt att hålla sig borta från ditt jobb som vd. Här kikar grundare Olle Aronsson fram. Foto: Daniel Ivarsson

Hur summerar jag då första delen av vd-resan? Att det är extremt viktigt att prata igenom mål, förväntningar, mandat och roller. Men också: att den stora utmaningen kommer när ni väl sätter igång. Det skulle jag snart bli varse – häng med i vd-resan så berättar jag mer.

Till dess: ha det fint!

Ps. Vad är dina egna erfarenheter av detta? Hör gärna av dig till mig på camilla@breakit.se

HELA VD-RESAN PÅ 100 DAGAR (HITTILLS):

Läs mer