Sök ikon

Spelbranschens hårda dom: Myndigheten har räknat fel på miljarder

Therese Hillman, Douglas Roos, Henrik Persson Ekdahl och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Spelbolagen kan lämna Sverige igen.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Vid årsskiftet fick Sverige en ny spellag. Syftet från regeringen var tydligt – nu skulle man ta tillbaka kontrollen över spelbranschen.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi sade att man nu till slut tog krafttag mot två decennier av vilda västern.

Och det här rör sig om en mångmiljardbransch. 

Hittills i år har spel på den konkurrensutsatta marknaden för onlinespel (exempelvis nätkasino) och vadhållning omsatt närmare 3,5 miljarder kronor varje kvartal. Om vi räknar med att de siffrorna håller i sig även för det fjärde kvartalet så skulle det innebära en omsättning på mellan 13,5 och 14 miljarder kronor under 2019.

Ett av målen med lagstiftningen var att spelpengarna skulle stanna i Sverige – och inte hamna till exempel på Malta.

Men för att det ska funka så krävs det att de svenska spelarna lägger sina pengar på sajter som ingår i det svenska systemet – och inte på de sajter som saknar licens.

Om spelarna väljer att lägga sina pengar på spelsajter som inte har svensk licens så faller systemet – och pengarna fortsätter att strömma ut ur Sverige.

Kampen för att få svenskarnas pengar att stanna inom Sverige kallas kort och gott för kanalisering. 

Hur mycket pengar strömmar egentligen ut ur Sverige?

En gång per kvartal gör Spelinspektionen nya uppskattningar av hur mycket spel som sker utanför Sverige. Länge har man stoltserat med att bara 10 procent av spelen har skett på sajter utanför det svenska systemet. Det är också den minimisiffra som regeringen har satt upp.

Den senaste uppskattningen som gjordes för det tredje kvartalet visar att siffran har stigit till 15 procent och det skulle innebära att mellan 1 och 2 miljarder kronor fortfarande försvinner ut från Sverige. 

Men siffrorna är starkt ifrågasatta av spelbolagen.

“Det stora tappet som vi ser i kombination med mycket marknadsföring från den gråa marknaden gör att jag är helt säker på att kanaliseringen är betydligt lägre än vad som sägs”, har Netents vd Therese Hillman tidigare sagt till Dagens Industri.

Breakit har pratat med flera insatta personer och bolag i spelbranschen. Deras bild är att det ser mycket värre ut än vad Spelinspektionens siffror visar – att det i själva verket skulle röra sig om siffror kring 30 procent.

Däremot så kan en viss skillnad mellan de två siffrorna bero på att Spelinspektionen även har med exempelvis trav i den konkurrensutsatta marknaden. Där sker i princip allt spel på den svenska marknaden.

Om vi tar med det i beräkningen så skulle Spelbolagens egna uppskattningar innebära att det istället kan röra sig om mellan 3 och 4 miljarder kronor som i själva verket kan slussas utanför Sverige under året.

Flera personer som Breakit har pratat med är kritiska till hur myndigheten hittills har hanterat kanaliseringsfrågan. Nu vill de att Spelinspektionen tar krafttag mot spelbolagen som fuskar.

"Har fokuserat på att attackera de lagliga bolagen"

Douglas Roos, som var med och grundade Ladbrokes Norden och nu ligger bakom spelsajten Frank & Fred, tycker att regleringen i Sverige generellt sett är bra. Men att det finns saker som behöver åtgärdas.

“Spelinspektionen har de bästa av intentioner och jag har i 15 års tid kämpat för regleringen i Sverige. Spelinspektionen är duktiga, men de borde rikta sin uppmärksamhet mot de som är uppenbart olagliga”, säger han och fortsätter.

“De har inte attackerat ett enda av de här bolagen. Istället har man fokuserat på att attackera de lagliga bolagen och riktat böter på 10-20 miljoner kronor i flertalet fall. Totalt betalar vi lagliga bolag in över 4 miljarder kronor i skatt under 2019 och vi försöker följa spelregleringen. Det är tråkigt och synd att vi har Spelinspektionens fokus när de olagliga bolagen borde ha det.”

Han beskriver också en tillvaro på den svenska spelmarknaden där det är svårt att konkurrera idag. Den blir inte heller enklare av att konkurrera med olicensierade aktörer som inte har några restriktioner vad gäller marknadsföring och bonusar.

“Om du sätter dig i en spelares situation. Varför ska han eller hon tacka nej till en jättestor bonus? Om spelinspektionen verkligen vill kanalisera spel så ska de gå på dem som inte är reglerade i Sverige. Annars kommer inte vi orka vara kvar, för vi går med back många av oss. Då kommer marknaden igen att flytta utanför marknadens gränser.”

Finns sätt att stoppa att pengarna lämnar Sverige

Henrik Persson Ekdahl, grundare av Catena Media, menar att det finns lösningar som Spelinspektionen skulle använda sig av för att bli av med spelsajterna som fuskar.

“Stoppa de spelsajterna som inte har licens men som nu tar stora marknadsandelar av de reglerade spelbolagen. En väg som man provat i till exempel USA och Turkiet är IP-blockering. Då blockerar du vissa sajter mot den svenska marknaden”, säger Catena Medias grundare Henrik Persson Ekdahl och fortsätter:

“Betalbolagen skulle också kunna stoppa transaktioner till bolagen som agerar utan licens. Det vore väldigt effektivt”

Spelinspektionen har tidigare gått ut med påminnelser till olika betalbolag om att inte förmedla pengar från svenska spelare till bolag utan licens. Åtminstone om de vänder sig till Sverige.

När Breakit testar att använda oss av ett vanligt Visa-kort för att sätta in pengar hos ett spelbolag som vi hittar via en sajt som listar olicensierade aktörer, så kan vi göra det utan problem. Spelbolaget har ingen text på svenska på sajten, däremot får vi reklam på svenska från till den mejl som vi har använt oss av vid registreringen. Dessutom skriver bolaget att man kan få bonus i svenska kronor när man vill registrera sig.

Spelinspektionen jagar de olicenserade bolagen

Vi kan däremot avslöja att myndigheten sedan två veckor tillbaka faktiskt har börjat jaga fuskande spelbolag. Det handlar om totalt 14 ärenden, där myndigheten hittills har skickat ut skrivelser till 10 olika aktörer. 

Enligt My Hamrén, presschef på Spelinspektionen, är det viktigt att myndigheten hittar rätt arbetsmetoder.

“Jag förstår om man tycker att det tar tid. Men tanken är att hitta tillvägagångssätt som är effektiva. Utöver att bara hitta bolag som vi misstänker verkar på den svenska marknaden utan licens, så gäller det att angripa det på ett effektivt sätt”, säger hon och fortsätter. 

“Det kanske även har tagit lite längre tid än vad vi hade tänkt oss.“

Bland lösningarna som Spelinspektionen tittar på finns exempelvis metoder för att blockera betalningar berättar My Hamrén.

Varför det är så stora skillnader mellan myndighetens siffror om kanaliseringen och spelbranschens egna uppskattningar vågar hon inte svara på.

“I vårt tillsynsarbete har vi fokus på en del bolag som vi arbetar mot och tittar på. Där har inte jag fått några uppgifter om att det i de bolagen skulle handla om den procentsatsen. Det vi tittar på är de bolag som vänder sig mot svenska spelare men som inte har licens. Frågan är hur många de är och jag har inte något svar på den frågan”, säger hon.

Läs mer