Sök ikon

Cykelkraft i ekonomisk kris – inleder en rekonstruktion: “Vi hade inget annat val”

Christoffer Tyrefors, medgrundare Cykelkraft. Foto: Pressbild

Cykelkraft gick från en omsättning på 32 till 260 miljoner – på bara tre år. Men nu har bolaget hamnat i ekonomisk kris och inlett en rekonstruktion.
"Jag är övertygad om att vi tar oss igenom det här", säger bolagets vd Torkel Hallander.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Förra året växte Cykelkraft, som säljer cyklar samt tillbehör på nätet, med 75 procent. Omsättningen landade på nära 260 miljoner kronor. 

Nu står det däremot klart att Cykelkraft har ekonomiska problem och därför har gått in i en rekonstruktion.

"Det är i en tidig fas så jag har inte hela bilden riktigt än, men vår huvudbild av orsaken till problemen är att det varit en kraftigt växande verksamhet, som varit underfinansierad", säger rekonstruktören Niklas Emthén.

Han menar dock att det finns hopp om att bolaget ska kunna fortsätta växa framöver. 

"Nu blir det en kombination av att gasa och bromsa, vi har fått positiva besked om rekonstruktionsfinansiering. På så sätt ska man klara säsongen som kommer, och komma starkare ur rekonstruktionen. I grunden finns det bra förutsättningar, man har till exempel en stark position inom e-handel", säger han. 

En rekonstruktion kan beskrivas som ett slags alternativ till en konkurs för bolag med ekonomiska svårigheter, men där det bedöms att det finns en chans att bolaget överlever. 

Beskrevs som en framgångssaga

Breakit har tidigare berättat historien om Cykelkraft, som grundades av Christoffer Tyrefors.

“Att vi satsade på just cyklar berodde på att vi såg en affärsmöjlighet för e-handel där men det kunde lika gärna ha blivit skidor”, sade han då. 

Förra året gick bolaget back med 3,7 miljoner kronor. Samtidigt gjordes då en rad kostsamma satsningar, vilket framgår av årsredovisningen. Bland annat har bolaget utvecklat egen mjukvara och gjort stora satsningar på att automatisera lagret. Man har också expanderat utanför Sverige, till Finland och Danmark.

Enligt handlingar från tingsrätten ligger bolaget just nu back 28 miljoner kronor för 2019. Av handlingarna framgår vidare att bolaget varit underfinansierat samt att förlusterna i sin tur finansierats genom leverantörskrediter. 

Något som en del leverantörer verkar ha tröttnat på. Och när leveranser har uteblivit har försäljningen gått ner. 

Det i kombination med att Cykelkraft verkar i en bransch med låga bruttomarginaler har enligt rekonstruktionsansökan lett till en "akut likviditetsbrist". 

Enligt handlingarna har bolaget för tillfället skulder på cirka 95 miljoner kronor, varav majoriteten – 78 miljoner kronor – är leverantörsskulder.

12,7 miljoner kronor av skulderna bedöms som ”prioriterade”, där bland annat löner ingår.

Bolaget har samtidigt tillgångar på totalt 76 miljoner kronor.

Försökt ta in kapital

Torkel Hallander är vd för Nordic Etail, som är majoritetsägare i Cykelkraft. Sedan i våras är han även operativt ansvarig för Cykelkraft medan Christoffer Tyrefors gått över till rollen som "customer success"-ansvarig.

Enligt Torkel Hallander ligger kostsamma satsningar i kombination med en misslyckad kapitalanskaffning bakom rekonstruktionen. 

“Cykelkraft är ett operativt lönsamt bolag som aldrig tagit in kapital. Vi har byggt det här helt med egna pengar. Men att växa kostar och under en tid nu har vi varit underfinansierade”, säger han och fortsätter:

“Vi har öppnat sex fysiska butiker nu, de är lönsamma och stora framgångar men det kostade pengar att bygga dem. Hela den satsningen byggde på att vi skulle göra en kapitalanskaffning”, säger han. 

Redan för två år sedan började bolaget kika på att ta in kapital. En rådgivare anlitades. Sedan dess har bolaget enligt Torkel Hallander haft ett tiotal budgivare, men trots det har det inte blivit någon affär i slutändan.

“En del har tyckt att vi varit för små, andra att vi varit för stora. Även om vi sänkte våra värderingsförväntningar har investeringen uteblivit. Vi upplever också att viljan bland riskkapitalister att investera i e-handel har mattats av rejält de senaste åren”, säger Torkel Hallander. 

Bolaget har redan vidtagit en rad åtgärder, som att sälja ut lagret och sänka marginalerna.

Satsningarna i Danmark och Finland kommer att ses över enligt rekonstruktionsansökan till tingsrätten. 

“Det här är inte den vägen vi hade velat gå. Det gör jätteont för alla leverantörer. Men jag är övertygad om att vi kommer ta oss igenom det här, vi är skolboksexemplet på ett företag som klarar en rekonstruktion”, säger han. 

Under våren 2020 räknar Cykelkrafts ledning med att bolaget ska vara genom rekonstruktionen och då åter vara ett lönsamt bolag. 

“Vi tror fortfarande att vi kan vara ett miljardbolag om några år”, säger Torkel Hallander.

Läs mer