När regeringens utredare Göran Stiernstedt la fram sitt förslag om framtiden för vården blev det ingen succé hos nätläkare som Kry och Min Doktor. Förslaget om att de skulle tvingas öppna fysiska vårdcentraler i alla regioner de vill vara verksamma i sågades längs med fotknölarna.
"Det är hittills ingen aktör i svensk vårdhistoria som klarat av att driva vård i varje landsting", sa till exempel Livia Holm, utvecklingschef på Kry till Breakit då.
Men det finns faktiskt nätläkare som jublar över förslaget.
För vad som gick de flesta förbi var att alla fysiska vårdcentraler – ska tvingas börja erbjuda digital vård.
Och där kommer Platform24 som är en del av nätläkaren Doktor24 in. De har utvecklat en teknisk plattform som kan köpas in av andra aktörer som vill bedriva digital vård.
”En digifysisk vårdkedja med digital och fysisk vård integrerat i plattformen är exakt vad vi byggt från dag ett", säger Tobias Perdahl, chefsläkare och medgrundare av Platform24.
Doktor24 och Platform24, med 150 anställda, ägs av Investor och är formellt sett samma bolag fast med två olika affärsområden och varumärken.
Genom Platform24:s produkt kan patienterna bland annat fylla i digitala hälsoformulär och chatta med vårdpersonal. Lösningen använder en AI-bot som guidar patienten rätt genom att rekommendera vilken typ av vård, och på vilken nivå, patienten ska söka.
”Vi insåg att ytterligare en digital vårdgivare inte är lösningen. Lösningen kommer att vara samarbeten med olika aktörer och när vi utvecklar plattformen mot den digifysiska resan är det som en match made in heaven sett till det som nu kommer hända”, säger Tobias Perdahl, som syftar på utredningsförslagen.
Tjänsten, som lanserades i somras har redan en rad större aktörer på kundlistan som exempelvis Unicare, Aleris och Capio samt regioner, försäkringsbolag och apotek.
Tobias Perdahl och Rasmus Waller.
Rasmus Waller är försäljningschef på Platform 24.
"Vi är redan idag en ledande plattform sett till antal automatiskt hanterade patienter i systemet men vi har fortfarande bara skrapat på en yta sett till de volymer vi ser kommer komma in i plattformen”, säger Rasmus Waller.
Parallellt med detta fortsätter Doktor24 att erbjuda digital vård. Nätläkaren, vars modell baserar sig på en AI-bot, hanterar runt 13.000-14.000 patientbesök med sjuksköterskor, läkare och psykologer i månaden.
Tanken är att Platform24 ska utgöra det största intäktsbenet och fokus ligger mot expansion.
”En Saas-tjänst som är Platform24, det är mer skalbart”, säger Rasmus Waller.
Varken Rasmus Waller eller Tobias Perdahl vill uppge hur mycket pengar Doktor24 eller Platform24 omsätter – eller hur mycket kapital som plöjts ned i satsningarna.
”Det har kostat massa pengar, men man får kolla på var vi lagt pengarna. Har det varit på marknadsföring eller teknik?", säger Tobias Perdahl.
"Mycket av de pengar som gått för andra på marknaden har handlat om marknadsföring.”
Han menar att såväl Platform24 som Doktor24 har en styrka i att Investor är en tålamodig och långsiktig ägare. I samband med försäljningen av vårdkoncernen Aleris i somras valde Investor att behålla de två digitala utmanarna.
“Många andra aktörer har kortsiktigt kapital i sig, det är ingen hemlighet om man tittar på vilka som är ägare. Vilken typ av långsiktighet man har i ägarrelationen är också kopplat till vilka beslut man kan ta som bolag”, säger Tobias Perdahl.
Fram tills att Investor sålde Aleris i somras ingick Doktor24 och Plattform24 i Aleris innovationsbolag Aleris X. Det bolaget, som inkluderar andra verksamheter än nätläkarna, omsatte förra året 7,3 miljoner kronor och hade kostnader på 82,6 miljoner kronor.