Sök ikon

Allbrightrapporten 2019: Så jämställda är börsbolagen

Amanda Lundeteg, vd på Allbright. Foto: Press.

Stiftelsen Allbright har släppt sin årliga rapport som visar hur jämställda börsens olika bolag är.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Det rör sig långsamt framåt. Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper är nu uppe i 24 procent, vilket är en ökning med endast en procentenhet jämfört med fjolåret. Ett av fem börsbolag har idag fortfarande inte en enda kvinna i ledningsgruppen. 

Men det finns samtidigt ljusglimtar i Allbrights rapport. Som att andelen börsbolag där ledningsgruppen helt saknar kvinnor har minskat från 25 till 20 procent. Eller att fastighetsbranschen är den första att nå jämställdhet på börsen med sina 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna.

Antalet jämställda börsbolag tar också ett skutt uppåt och landar på 19 procent jämfört med fjolårets 14 procent. Det innebär att 64 av börsens totalt 333 bolag har en jämställd ledningsgrupp, jämfört med 47 under fjolåret.

Vd-kvinnor tar ut mer föräldraledighet

I rapporten framgår det samtidigt att vd-kvinnor tar ut föräldraledighet i högre utsträckning än sina manliga motsvarigheter. Dessutom tar vd-männen ut mindre ledighet än sina partners, medan det motsatta råder för vd-kvinnor. 

Stiftelsen Allbright skriver att det överlag finns en inställning om att man måste välja mellan vd-jobbet och barn med tillhörande föräldraledighet. En vd-kvinna som har intervjuats i samband med rapporten berättade:

“Många anställda har sagt att de är tacksamma över att jag satt ett gott exempel. Dels genom att vara borta i elva månader, men också för att jag kom tillbaka till samma roll som jag lämnade. Det belyser ett problem som är större än vad jag själv visste.”

Bolagen som toppar listan

Bland de mest jämställda börsbolagen för 2019 så toppar Netent listan, tätt följda av H&M.

På den mer ojämställda listan – gula listan – är det få som har rört sig uppåt. Rapporten visar att åtta av tio bolag på listan hittades här även under 2018. Den gula listan innefattar alla börsbolag som har minst en kvinna i ledningsgruppen, men som inte har nått jämställdhet. 

Antalet bolag på den röda listan – där företag utan kvinnor i ledningsgruppen återfinns – har minskat från 81 till 68 bolag. Allbright skriver i rapporten att totalt 22 bolag har rekryterat sin första kvinna till ledningsgruppen och därmed lämnat den röda listan. Jätten Peab är ett av dessa bolag.

Andelen “dubbelröda” bolag, alltså bolag som helt saknar kvinnor i både ledning och styrelse minskar med 42 procent. Från totalt 12 bolag till 7.

Så ser det ut på styrelsenivå

Börsens styrelser består av 34 procent kvinnor för andra året i rad. Andelen bolag med minst en kvinna i styrelsen uppgår till 97 procent. Andelen kvinnor på ordförandeposter uppgår däremot bara till 10 procent.

Läs mer