När det nystartade bolaget Gotaga tog över Whyred och Hope i slutet av 2018 var tongångarna positiva. Bolaget, ägt av Claes Ströby, Lili Assefa, PG Nilsson och Andreas Björkman, skulle skjuta in nya pengar och satsa på framtiden.
"Det här markerar startskottet för en digital tillväxtresa", sade delägaren Lili Assefa i ett pressmeddelande.
Nu – ett halvår senare – står det klart att Whyred är i kris. Bolaget har skulder på runt 30 miljoner kronor och tvingades under onsdagen ansöka om företagsrekonstruktion.
"Bolaget har dragit på sig skulder under ett antal år, och vi klarar inte av att betala dem med nuvarande affärsmodell", säger vd:n Kerem Yazgan till Breakit.
Stockholms tingsrätt har redan tagit beslut om att en rekonstruktionsprocess kan inledas. I dokumenten som Whyred skickat in till domstolen finns en detalj som sticker ut.
"Det har under våren 2019 fortlöpande framkommit att bolaget har haft en sämre affårsmodell och större åtaganden än vad den nuvarande ledningen känt till vid tillträdet i slutet av 2018", står det.
Kerem Yazgan uppger nu för Breakit att den tidigare ledningen i bolaget har mörkat vidden av de problem som funnits.
"Vi har blivit tagna på sängen över hur dåligt det är, så är det", säger Kerem Yazgan.
Konkret handlar det om en för stor riskexponering, för stor kostnadskostym och misskötta relationer med återförsäljare.
Whyreds intäkter har samtidigt rasat.
"När jag klev på (i januari, reds. anm.) hade vi en prognos på 80 miljoner för i år. Nu är den nere på 44 miljoner kronor."
Det ser dock märkligt ut, för en utomstående, att vidden av Whyreds problem skulle varit okända för ägarna i Gotaga. Claes Ströby, Lili Assefa, PG Nilsson och Andreas Björkman har varit delägare i Whyred under lång tid, och flera av dem har suttit i styrelsen för Whyred.
PG Nilsson har under flera år varit styrelseordförande, en position som borgar för full insyn.
"Styrelsen har naturligtvis alltid det yttersta ansvaret. Men den förra ledningen har drivit den här utvecklingen, och styrelsen har inte känt till omfattningen av problematiken", säger Kerem Yazgan.
Planen framåt är att fokusera mer på egna kanaler, som e-handel och de egna butikerna. I nuläget finns inga planera på att stänga butiker. Däremot har fackliga förhandlingar om neddragningar på huvudkontoret inletts.
Kerem Yazgan kallar rekonstruktionen för Whyreds "sista och enda hopp", men tillägger att bolaget driver ett i grunden omtyckt varumärke som har goda möjligheter att överleva.
"Vi har kunder som verkligen älskar Whyred, och jag tror på varumärket. Vi behöver kalibrera på vilken nivå vi ska finnas och vilket sortiment vi ska ha. Omsättningen kommer att vara mindre, men om vi hittar rätt kan vi få lönsamhet i affären."
För att en rekonstruktion ska lyckas krävs att fordringsägarna i praktiken går med på att skriva ned sina skulder. Alternativet är annars vanligtvis konkurs.
"Jag förstår att fordringsägare blir förbannade. Men jag tror och hoppas att Whyred kan bli ett fungerande bolag, som genererar lönsamhet och därmed värde även för våra partners. Jag hoppas att fordringsägarna också kan se det", säger Kerem Yazgan.